« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NEPOVJERENJE VLADI

Pahor se pomirio sa sudbinom

Borut Pahor, predsjednik slovenske vlade, je i pismeno obavijestio parlament da neće tražiti ponovno glasovanje o povjerenju vladi

Više o

Vlada

,

Slovenija

,

izglasavanje nepovjerenja

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u petak je potvrdio da je i pismeno obavijestio parlament da neće tražiti ponovno glasovanje o povjerenju vladi, a sastao se i s predsjednikom države Danikom Tuerkom.

Slovenskoj je vladi u ponedjeljak izglasovano nepovjerenje u parlamentu, a Pahor se s Tuerkom sastao u petak pošto se Tuerk zbog produbljivanja političke krize prije vremena vratio iz New Yorka sa zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Pahor je na novinarski upit nakon sastanka jesu li dvojica sugovornika našla izlaz iz sadašnjeg stanja rekao da je rješenje nudio kad je parlamentu predlagao da njegova vlada završi svoj mandat."No parlament to, na žalost, nije prihvatio. Posljedice su već vidljive i samo će se pogoršavati", rekao je Pahor odlazeći sa sastanka, aludirajući na vijest da je agencija Moody's snizila slovenski kreditni rejting.

Pahor je potvrdio da je parlament i pismeno obavijestio da neće tražiti ponovno glasovanje o povjerenju svojoj vladi. Time je po svoj prilici otvoren put za prijevremene izbore potkraj ove godine, prve u povijesti demokracije u Sloveniji.

Tuerk se popodne sastaje i s predsjednikom parlamenta Ljubom Germičem, a u početku idućeg tjedna s predsjednicima političkih stranaka.

Nakon toga bit će jasno je li izlaz iz krize moguće naći u predlaganju mandatara privremene vlade koja bi zemlju vodila do redovitih izbora iduće godine ili je to, kako se sada čini, isključeno.

Sve političke stranke do sada su se usprotivile takvoj mogućnosti i zahtijevale prijevremene izbore u što bržem roku, vjerojatno potkraj studenoga ili u početku prosinca.

Predsjendik države po ustavu također može predložiti mandatara privremene vlade, ali za sada za tu dužnost nema kandidata, a malo je vjerojatno i da bi takav kandidat mogao dobiti potrebnu većinu u parlamentu.


 

23.09.2011. 16:30:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh