« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
ZDRAVLJE

Pokaži mi lice i reći ću ti što ti je

Dobar liječnik će znati što muči pacijenta čim mu pogleda lice

Kako po licu doći do dijagnoze
Kako po licu doći do dijagnoze (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

lice

,

koža

,

koža lica

,

bolest

Nježna koža lica nalik je na ogledalo u kojem se zrcale organske promjene u razmjeni materija, krvni tlak, pa čak i smanjena sposobnost obrane od bolesti. Zato liječnici sve više pažnje poklanjaju izgledu tijela i kože - pogotovo lica - gdje su najvidljiviji već prvi znaci uzbunjivanja organizma.

Tako, primjerice, koža koja mijenja boju i sve je više nalik na sasvim blijedu bijelu kavu, odaje da bubrezi ne rade kako treba.

Neprirodno crvenilo

Žućkasta koža otkriva loš rad jetre i žuči, a tamno rumenilo lica s vidljivim kapilarima može biti znak da je krvni pritisak previsok.  Da nešto s jetrom nije u redu, često nam može ukazati suha koža lica koja se prhuta i svrbi. Ako se uz to koža i crveni, posrijedi mogu biti i lišajevi.

I bore, ti uobičajeni znakovi vremena, mogu značiti i nešto drugo: duboke oštre bore, što od nosa idu prema krajevima usana, najavljuju tegobe s radom želuca. Također, ako uočite neprirodno crvenilo na licu ili mrlje tamo gdje ih nije bilo, u pitanju su problemi sa želucem, točnije postoji mogućnost da bolujete od crijevne upale ili neke druge bolesti probavnog sustava. Velik broj sasvim sitnih bora na licu prilično mlade žene možda upozorava na neuravnoteženost u lučenju hormona. Čak se šećerna bolest može prepoznati po promjenama na koži, tako da iskusan liječnik na vrijeme šalje pacijenta na detaljnije preglede.

SIMPTOMI·DUBOKE bore oko nosa i usana upozoravaju na
bolesti želuca
·KOŽA koja mijenja boju i sve je više nalik na boju bijele kave odaje da bubrezi ne rade kako treba
·ŽUĆKASTA koža lica otkriva loš rad jetre i žuči
·TAMNO rumenilo s vidljivim kapilarama ukazuje na povišeni krvni tlak
·SIVA boja kože upućuje na depresiju
Važni putokazi

A svi znamo koliko je bitno što ranije utvrditi bolest, pogotovo šećernu. 

I znoj koji se javlja na koži važan je putokaz liječnicima prilikom dijagnosticiranja mnogih poremećaja u organizmu. Osobe koje se iznenada počnu jako znojiti, na tu pojavu moraju upozoriti svoga liječnika.

Prhut se smatra neugodnom pojavom i malo tko zna da izdajnički otkriva, osim problema s jetrom i loše prehrambene navike: previše masnoće i šećera na jelovniku.

Psihičke promjene

Naša koža odražava i neke psihičke promjene: ljudi koji žive pod stresom ili su u depresiji imaju sivkastu boju kože, dok sretno zaljubljenima postaje napeta, gube se borice, a obrazi se zdravo rumene zahvaljujući jačem lučenju spolnih hormona. 

15.12.2012. 21:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh