« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SLOJ PEPELA

Pojačala se vulkanska erupcija na Islandu

Erupcija ispod ledenjaka Eyjafjallajokulla ne pokazuje znakove smirivanja, a poremećaj u europskom zračnom prometu mogao bi trajati 48 sati

(Wikipedia)
Više o

Eyjafjallajökull

,

Island vulkan

,

Eyjafjallajokulla

,

Island ledenjak

Pojačala se erupcija vulkana na Islandu, zbog koje je već ranije danas obustavljen zračni promet u sjevernoj Europi jer vulkanski pepeo leti šest kilometara uvis, izjavio je u četvrtak jedan stručnjak.

Erupcija ispod ledenjaka Eyjafjallajokulla, deset puta snažnija od one koja je u ožujku izbila u blizini, ne pokazuje znakove smirivanja nakon više od 24 sata aktivnosti, izjavio je vulkanolog s islandskog Sveučilišta Armannn Hoskuldsson.

"Postaje sve jača, ali neće biti lave jer je riječ o eksplozivnoj erupciji", kazao je za Reuters.

Tisuće hektara zemlje istočno od vulkana pokrivene su debelim slojem pepela, a oblak pepela zaklonio je sunce na nekim područjima uzduž južne obale Islanda, izvijestili su lokalni mediji.

Većina od 700 evakuiranih stanovnika i dalje je smještena u centrima Crvenog križa.

Poremećaj u europskom zračnom prometu zbog širenja vulkanske prašine s Islanda mogao bi pak potrajati 48 sati, priopćila je u četvrtak europska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol.

Dosad su za promet zatvoreni zračni prostori Danske, Švedske, Irske, Britanije, Belgije i Nizozemske, a Eurocontrol je priopćio da bi se to uskoro moglo dogoditi na nebu iznad Francuske i Njemačke. Zračni promet u Europi je zbog toga smanjen za otprilike četvrtinu, dodala je agencija. (hina/metro-portal)


15.04.2010. 16:11:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh