« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KEPLER-10b

Pogledajte kako izgleda planet s kojeg dolaze "Vulkanci"

Planet Kepler-10 b često postiže površinsku temperaturu od 1300 stupnjeva Celzijusa što ga čini nemogućim za razvoj života

Planet Kepler 10b koji je prozvan Vulkan zbog svoje blizine zvijezdi
Planet Kepler 10b koji je prozvan Vulkan zbog svoje blizine zvijezdi (NASA)
Više o

svemir

,

vulkan

,

planeti

,

kepler 10b

Planet je udaljen skoro 5000 milijuna milijuna kilometara, no unatoč tome što ne podržava život astronomi ovo otkriće smatraju jednim od najvećih u povijesti - kariku koja nedostaje između Zemlje te divovskih planeta načinjenih od plinova.

NASA je jučer objavila detalje o planetu Kepler-10b, najmanjem poznatom planetu izvan Sunčevog sustava, te prvom za kojeg je potvrđeno kako nesumnjivo posjeduje stjenovitu površinu. Veći je od naše planete 1,4 puta, te je udaljen oko 560 svjetlosnih godina, a neslužbeno ime mu je Vulkan prema mitskom planetu za kojeg se vjerovalo da postoji između Sunca i Merkura u 19. stoljeću.

Planet je primijetio teleskop Kepler, koji se nalazi na satelitu u svemiru, nakon više od 8 mjeseci promatranja. Kepler 10b, čija ogromna toplina dolazi zbog njegove orbite bliske zvijezdi, previše je udaljen i premalen da se opazi direktno. Umjesto toga NASA je mjerila malene padove u svjetlosti zvijezde koji se dogode kad planet prođe ispred nje.

"Otkriće Keplera-10b značajan je korak u otkrivanju planeta sličnih našemu", izjavio je glasnogovornik NASA-e. Svemirski teleskop lansiran je u ožujuku 2009., a cilj mu je traženje planeta u konstelacijama Cygnus i Lyra.

12.01.2011. 11:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    RzBrzotrz
    12.01.2011. 11:35
    Cygnus i Lyra su zapravo zviježđa Labud i Lira. Ne znam je li zaista potrebno hrvatski jezik pretvarati u engleski. Naime, i mi sami imamo dugu tradiciju astronomije, od Kučere na dalje, tako da smo odavno smislili svoje izraze za nebeska tijela.
    Ili objavljujte članke na engleskom ili na hrvatskom - jezični Frankensteini su pomnodarstvo za malograđane.
  2. avatar
    magdalna
    02.10.2011. 09:24
    hahahaahha de pre glupo ali pre zabavno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh