« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
NAGOVARANJE

Počinju pregovori o predsjedniku Europske komisije

Ovaj tjedan sastaju se čelnici zemalja članica EU-a na sastanku na vrhu na kojem će glavna tema biti izbor novog predsjednika Europske komisije.

Juncker ima podršku većine, ali ne i Velike Britanije
Juncker ima podršku većine, ali ne i Velike Britanije (Arhiva)
Više o

pregovori

,

Europska komisija

,

Jean-Claude Juncker

,

predsjednik Europske komisije

Predsjednik Europske komisije se imenuje, a problem je nastao nakon tvrdoglavog protivljenja britanskog premijera Davida Camerona koji ne može glavnog kandidata pučana, većine u EU prarlamentu Jean-Claudea Junckera vidjeti ni nacrtanog.

Summit se ovaj put održava na dvije lokacije. U četvrtak, prvi dan summita, predsjednici država ili vlada okupit će se u Ypresu, mjestu u sjeverozapadnoj Belgiji, u povodu obilježavanja 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata. Okolica Ypresa bila je poprište nekoliko velikih bitaka u Prvom svjetskom ratu.

U Ypresu će čelnici imati neformalnu večeru na kojoj će započeti razgovore o imenovanju predsjednika Komisije. Dan poslije, u petak, summit se nastavlja na uobičajenom mjestu u zgradi Vijeća Europske unije u Bruxellesu.

Većina u Europskom parlamentu i većina zemalja članica podržavaju imenovanje kandidata Europske pučke stranke, bivšeg luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera za predsjednika Komisije, ali mu se žestoko protivi britanski premijer David Cameron, koji je sve usamljeniji u svom protivljenju.

Europsko vijeće imenuje predsjednika Europske komisije pri čemu mora uzeti u obzir rezultate izbora za Europski parlament. Dosad se uvijek težilo da se do kandidata dođe konsenzusom, iako je još od 1999. moguće imenovanje kvalificiranom većinom. Imenovani kandidat mora dobiti najmanje polovicu glasova svih zastupnika u Europskom parlamentu, odnosno njih 376.

23.06.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh