« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
BRAVO

Papa Franjo izopćio mafiju

Poglavar Rimokatoličke crkve je imenovao one, „koji se kreću putem zla“ - članove mafije i poručio im da su izopćeni

Još jedan sjajan potez pape
Još jedan sjajan potez pape (Arhiva)
Više o

mafija

,

Cosa nostra

,

'Ndrangheta

,

Camorra

,

papa Franjo

,

izopćenje iz crkve

"Oni, koji u svom životu kroče putem zla u jednom takvom obliku, kako to čine mafijaši, ne žive u skladu s Bogom. Oni su izopćeni", kazao je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, pred desecima tisuća okupljenih na jugu zemlje, u talijanskom Sibariju.

"To zlo se mora suzbiti, treba ga maknuti. Moramo tomu reći 'ne'", poručio je papa Franjo i istaknuo da će Crkva svu svoju snagu uložiti u to da se suzbije organizirani kriminal. To je ujedno prvi put da je jedan papa mafijašima izričito poručio da su "izopćeni".

To su od kritike Ivana Pavla II. 1993. godine najoštrije izjave jednog pape protiv mafije. Doduše, papa Franjo je već u ožujku mafijaše pozvao da se obrate. "Još je moguće da izbjegnete pakao. Ali on će vas čekati ako ne krenete drugim putem", rekao je tada papa.

'Ndrangheta najmoćnija

Mafija u Italiji dominira mnogim područjima a i političarima se često prijeti. Tri najistaknutije kriminalne skupine Italije - 'Ndrangheta iz Kalabrije, Cosa Nostra sa Sicilije i Camorra iz Napulja - su, prema procjenama Ujedinjenih naroda, u novije vrijeme svojim "poslovima" ostvarili "dobit" od ukupno 116 milijardi eura.

'Ndrangeta u međuvremenu vrijedi kao najmoćnija talijanska kriminalna organizacija. Prema procjeni talijanskog instituta Demoskopika, ta organizacija je 2013. "zaradila" ukupno 53 milijarde eura, i to uglavnom, kako se navodi, trgovanjem drogom i nezakonitim zbrinjavanjem otpada. Osim toga, ističe se i kako ta kriminalna organizacija ima i jake veze sve do sjeverne Europe, preko Južne Amerike i SAD-a.

Papa: i Crkva se mora potruditi

Papa je svoj posjet južnotalijanskoj regiji Kalabrija iskoristio kako bi uputio jasne poruke. "Ukoliko oduševljenje za Boga bude zamijenjeno oduševljenjem za novcem, onda se otvara put grijehu, vlastitim interesima i tlačenju", kazao je Sveti otac. Mlade ljude je pozvao da odole iskušenju brze zarade.

Papa Franjo je izravno, bez pardona, govorio o kalabrijskoj mafiji 'Ndrangeti. "'Ndrangeta je upravo to - divljenje zlu, nepoštivanje općeg dobra. Protiv tog zla je potrebno boriti se." Papa je također poručio da se i Crkva mora još više potruditi da bi pobudila savjest kod vjernika, kako bi "dobro moglo pobijediti". Istovremeno je tijekom svoga četvrtog posjeta unutar Italije papa u Kalabriji, jednoj od najsiromašnijih regija Italije, pozvao na pomoć siromašnim ljudima.

Prije toga jednodnevnog posjeta je papa u Italiji boravio na otocima Lampeduzi i Sardiniji, kao i u hodočasničkom mjestu Assisi, rodnom mjestu Franje Asiškog, koji je osnovao red Franjevaca unutar Katoličke crkve kojem pripada i sam papa.

Piše: Marko Langer/mm/DW
23.06.2014. 10:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh