« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PREMA NAJAVI

Počeo štrajk u osječkoj pivovari

Štrajk će trajati dok se ne potpiše kolektivni ugovor kojim će se zadržati dosadašnja prava radnika, poručeno je iz županijskog ureda HUS-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

štrajk

,

HUS

,

Ivan Komak

,

Osječka pivovara

,

Bruno Horvat

Radnici osječke "Pivovare" d.d. okupljeni u Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) jutros su, nakon neuspjelih kolektivnih pregovora i procesa mirenja s upravom, počeli najavljeni štrajk.

Voditelj županijskog ureda HUS-a Bruno Horvat izjavio je novinarima kako se protive prijedlogu uprave po kojem bi se radnicima smanjile plaće za 1.000 do 1.500 kuna te novom katalogu radnih mjesta po kojim bi, kako je ustvrdio, oko sto radnika bilo proglašeno viškom.

Za smanjivanje plaća i otpuštanje radnika nema gospodarskog opravdanja jer se dobit tvrtke povećala, rekao je Horvat. Najavio je da će štrajk trajati dok se ne potpiše kolektivni ugovor kojim će se zadržati dosadašnja prava radnika.

Uprava "Pivovare" jučer je potpisala kolektivni ugovor, ali sa sindikatom PPDIV-a, a Horvat je zapitao koga može obvezivati ugovor koji je, kako je rekao, "potpisan s manjinskim sindikatom".

Socijalnog dijaloga između sindikata i direktora i većinskog vlasnika "Pivovare" Ivana Komaka nema već godinama, istaknuo je Horvat.

Kazao je i da je Upravni odbor Hrvatskoga fonda za privatizaciju jučer odlučio tužbom osporiti Komakov vlasnički udjel od 48 posto te ustvrdio da, po spoznajama HUS-a, Komak nije vlasnik većinskog udjela od 88 posto kao što se predstavlja.

Direktor Ivan Komak izjavio je novinarima kako nema razloga za štrajk jer je kolektivni ugovor potpisan s PPDIV-om, a opovrgnuo je optužbe HUS-a o višku radnika.

Otkaza neće biti, ali će po novom katalogu biti određene preraspodjele radnih mjesta, a radnicima se nude i stimulativne otpremnine do 108.000 kuna, rekao je Komak.

U "Pivovari" Osijek i dvije tvrtke kćeri ukupno je zaposleno oko 220 radnika. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 11:16:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh