« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GORAN SIMOVIĆ:

Đurović nikada nije spominjao Jocu Amsterdama

Svjedok je rekao da je Đurović odlazio do hrvatske granice, ali da nikada nije putovao u Zagreb

(POOL / CROPIX )
Više o

ubojstvo Pukanića

,

Joca Amsterdam

,

Slobodan Đurović

,

Sreten Jocić

,

Goran Simović

Poslovni partner optuženog Slobodana Đurovića, Goran Simović, kazao je u nastavku suđenja za atentat na Ivu Pukanića da Đurović nikada nije spominjao svog kuma Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam koji je, prema USKOK-ovoj optužnici, za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura.

Iako ga optužnica tereti da je bio veza neposrednih izvršitelja atentata s naručiteljem Jocićem, Đurović nikada nije spomenuo imena niti jednog od optuženika za Pukanićevo ubojstvo, kao ni svjedoke Tomislava Marjanovića i Ratka Kneževića.

Također nije spominjao tjednik Nacional, njegova suvlasnika Pukanića ili tzv. duhansku mafiju, kazao je Simović svjedočeći pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda.

Svjedok je rekao da je za kumstvo između Jocića i Đurovića čuo od drugih ljudi, a iako je s Đurovićem, kao najbliži suradnik, bio gotovo svakog radnog dana, Jocića su zajedno susreli tek dva puta.

Prvi je bio slučajan susret u lokalu na stadionu nogometnog kluba Partizan, a drugi u hotelu Moskva. Jocić je tek kratko svratio i pozdravio, a potom krenuo za svojim poslom, prisjetio se Simović.

Na dan Đurovićeva uhićenja Simović ga je susreo na "kasnom doručku" oko 13,30 sati kada mu je rekao da nakratko mora otići do Hrvatske granice te da će se vratiti poslijepodne.

Odgovarajući na pitanja o Đurovićevim odlascima u Hrvatsku Simović je, suprotno od ranijeg iskaza u istrazi, rekao da je njegov poslovni partner odlazio do hrvatske granice, ali da nikada nije putovao u Zagreb.

Simović je rekao da je poslovnu suradnju s Đurovićem, koji je bio na glasu kao imućan poduzetnik, počeo 2007. jer je čuo da je u jednu srpsku banku položio sredstva iz Francuske te da ima tzv. trag novca, odnosno da je sve stekao na legalan način.

U nekoliko navrata investirali su desetke milijuna eura u građevinske projekte u Srbiji i Crnoj Gori, gdje je Đurović, kako je kazao, često putovao i znao biti po tjedan dana.

"Nevjerojatno mi je da se ovaj slučaj dovodi u kontekst s Đurovićem jer je imao odličan odnos prema radnicima kojima je iz svog džepa znao dati novac, a imao je i poslovnu energiju za koju ne vjerujem da ću je ponovno sresti", ustvrdio je svjedok.

Uz brojna pitanja koja su mu postavili obrana i tužiteljstvo Simoviću se na razgovijetnom srpskom obratio i prvooptuženi Robert Matanić, upitavši ga sjeća li se je li mu Đurović na dan uhićenja javio da se ipak neće sastati poslijepodne.

Đurović je, inače, uhićen na benzinskoj postaji u Spačvi, u blizini graničnog prijelaza Bajakovo, na sastanku s Robertom Matanićem i njegovim, također optuženim bratićem Lukom Matanićem.

Na svjedočkoj klupi danas se, unatoč najavama, nije pojavio beogradski odvjetnik Slobodan Ružić koji je pred srbijanskim sudom zastupao prvooptuženog Roberta Matanića kada je bio osuđen zbog krijumčarenja oružja.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebao svjedočiti poduzetnik Ratko Knežević iz Crne Gore koji je za Pukanićevu smrt u više navrata optužio tzv. duhansku mafiju i svog kuma crnogorskog premijera Milu Đukanovića. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 11:38:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh