« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana
BAUHAUS

Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa

Na posebnim internetskim stranicama umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti i svi zainteresirani mogu od ponedjeljka podijeliti primjere nadahnutih postignuća za novi europski Bauhaus

Smišljaju se nove varijante
Smišljaju se nove varijante (Arhiva)
Više o

Arhitektura Bauhausa

Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula fazu osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, ekološki, gospodarski i kulturni projekt u okviru provedbe europskog Zelenog plana.

Na posebnim internetskim stranicama umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti i svi zainteresirani mogu od ponedjeljka podijeliti primjere nadahnutih postignuća za novi europski Bauhaus, ideje o njegovu razvoju kao i sva sporna pitanja i nedoumice.

Njemački arhitekt  Walter Gropius je sa skupinom prijatelja osnovao 1919. školu "Državni Bauhaus", koja je brzo je prerasla u međunarodni pokret za arhitekturu, umjetnost i dizajn. Po uzoru na izvorni Bauhaus, novi bi trebao oblikovati društvenu i gospodarsku tranziciju u zeleno i digitalno.

Ideju o novom europskom Bauhausu prva je iznijela predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije prošle godine. Ona je istaknula da je novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog zelenog plana. Njegove temeljene vrijednosti trebaju biti održivost, estetika i uključivost.

"Projekt novi europski Bauhaus ulijeva nadu za boljom kvalitetom života nakon pandemije. U njemu se načela održivosti združuju s estetikom kako bi se europski Zeleni plan približio svakom pojedincu. Za uspjeh novog europskog Bauhausa potrebna nam je kreativnost dizajnera, umjetnika, znanstvenika, arhitekata i građana", izjavila je Ursula von der Leyen.

U sklopu faze osmišljavanja, Komisija će ovog proljeća organizirati i prvu dodjelu nagrada za novi europski Bauhaus.

Nakon te faze uslijedit će objavljivanje poziva na podnošenje prijedloga u jesen ove godine kako bi se nove ideje iz te inicijative provele u najmanje pet država članica EU-a uz potporu sredstava EU-a na nacionalnoj i regionalnoj razini.

U sljedećoj fazi provedbe pokrenut će se pet pilot-projekata za zajedničko osmišljavanje novih održivih i uključivih rješenja s izrazitom estetskom komponentom.

"Novi europski Bauhaus obuhvaća načine našeg suživota, naše vrijednosti, zajedničke prostore za rad i razonodu te naša zajednička i pojedinačna iskustva. Projekt je namijenjen svim regijama i područjima Europe. Promicanjem pristupačnih rješenja u okviru tog projekta povećala bi se socijalna kohezija i riješili problemi u području stanovanja. Ako želimo stvarne promjene koje će dovesti do ljepšeg i održivijeg suživota, moramo razmisliti o tome kako nove ideje u sklopu te inicijative provesti u stvarnosti", izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Opširnije:
https://ec.europa.eu/

20.01.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh