« Film
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
zlatna kolica

Pobjednik Zagreb Film Festivala Heisenbergov "Pljačkaš"

Filmove je pogledalo 25 tisuća ljudi - a najbolji su filmovi dobili i novčane nagrade

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb Film Festival

,

ZFF

,

Borislav Vranić

,

balanser

,

Narodna stranka

Film "Pljačkaš" pobjednik Zagreb Film Festivala

Zlatna kolica Zagreb Film Festivala za najbolji dugometražni film osvojio je film "Pljačkaš" njemačkog redatelja Benjamina Heisenberga utemeljen na 'pothvatima' stvarnog austrijskog pljačkaša iz osamdesetih. Nagrađen je "zbog svog suptilnog psihološkog seciranja ekstremnog ljudskog ponašanja", ističe se u obrazloženju.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji osvojio je rumunjski film "Medalja časti" Calina Petera Netzera, "naizgled jednostavna mješavina politike, tragedije i humora, s dozom topline i humanosti".

Zlatna kolica u kratkometražnoj kategoriji dobio je talijanski film "Rita" Antonija Piazze i Fabija Grassadonie, ocijenjen kao "maštoviti i kinematografski odraz unutarnjeg svijeta jedne slijepe djevojčice".

U toj je kategoriji posebno priznanje pripalo njemačkom filmu "Sreća" bosansko-hercegovačke autorice Šejle Kamerić, "zbog originalnog načina na koji publiku odvodi na putovanje kroz povijest, sadašnjost i budućnost".

Najboljim dokumentarnim filmom Festivala proglašen je talijanski film "Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen" Laure Halilovic u kojem autorica "izvan svih stereotipnih prikaza, izrazito jakim filmskim jezikom, priča intimnu priču o odrastanju u romskoj obitelji".

Posebno priznanje dobio je estonsko-latvijski dokumentarac "Djeca Karoste" Janisa Jurkovskisa, "vizualno zapanjujuća minijatura o gradu koji nestaje".

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu "Kockice" osvojio je film "Onda vidim Tanju" Juraja Lerotića, koji "u besprijekornu cjelinu povezuje odličnu glumu, glazbu, montažu i fotografiju".

Direktor Festivala Boris T. Matić izvijestio je da je filmove pogledalo oko 25 tisuća ljudi, što smatra odličnim rezultatom s obzirom na to da je Festival zbog preseljenja u Kino Europu iz Kina SC imao dvostruko manje sjedećih mjesta.

U početku smo se bojali promjene lokacije, no svi su programi odlično prošli, dodao je.

Najbolji filmovi dobili su i novčane nagrade, dugometražni četiri tisuće eura, a kratki i dokumentarni po tisuću eura.

Od otvorenja, 17. listopada, na 8. Zagreb Film Festivalu prikazano je ukupno 95 filmova u pet kinodvorana. (hina/metro-portal)

24.10.2010. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh