« Film
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
VIJSTI IZ MEĐUZEMLJA

Tisuće Novozelanđana demostrira zbog Hobita

Prosvjednici od kojih su neki obučeni u Hobite žele da se film snima na Novom Zelandu

Tisuće Novozelanđana demostrira zbog Hobita
Tisuće Novozelanđana demostrira zbog Hobita (Getty Images)
Više o

Gospodar prstenova

,

Novi Zeland

,

Peter Jackson

,

Hobit

,

Hobit film

Tisuće stanovnika Novog Zelanda izišlo je u ponedjeljak na ulice prosvjedujući protiv mogućnosti snimanja filma "Hobit" u režiji Petera Jacksona u nekoj drugoj zemlji.

Neki su prosvjednici izišli na ulice odjeveni u Hobite i druge stanovnike Međuzemlja noseći natpise "Novi Zeland je Međuzemlje" i "Volimo Hobite", želeći njima udobrovoljiti nervoznu upravu hollywoodskog studija uznemirenu zbog kratkotrajnoga bojkota filma.

Jučer su na Novom Zelandu održani skupovi, uoči dolaska predstavnika tvrtke Warner Bros. Pictures koji će na kraju odlučiti gdje će se snimati adaptacija Tolkienova romana.

Jackson je trilogiju "Gospodar prstenova" snimao na rodnom Novom Zelandu, što je ojačalo lokalnu filmsku industriju i pridonijelo imageu te zemlje u svijetu.

I dvodjelnu adaptaciju "Hobita" htio je snimiti na Novom Zelandu, no prosvjedi sindikata zbog radnih uvjeta razbjesnili su redatelja i iznervirali predstavnike studija.

Prošloga je tjedna Time Warner priopćio da će lokacije za snimanje filma potražiti na drugom mjestu.

Predstavnici studija trebali bi razgovarati s izaslanstvom koje će predvoditi sam premijer John Key. Key je rekao kako su izgledi da će se film ipak snimati na Novom Zelandu 50:50.

Za svaki slučaj, u Wellingtonu se okupilo između 2 i 3 tisuće ljudi, a slični su skupovi održani i u Aucklandu i Christchurchu.

Tehničar Richard Taylor, inače dobitnik Oscara, rekao je prosvjednicima kako se nada da će "Hobit" biti snimljen na Novom Zelandu. Okupljenima je pročitao i Jacksonovo pismo u kojemu stoji: "Međuzemlje je ovdje rođeno a tu će i ostati."

"Hobit" je priča o pustolovinama Bilba Bagginsa, hobita koji živi u Međuzemlju i kreće u potragu za blagom koje čuva zmaj. Događaji iz "Hobita" prethode onima iz "Gospodara prstenova".

Prvo izdanje knjige objavljeno je 1937., a filmska trilogija "Gospodar prstenova" zaradila je gotovo 3 milijarde dolara na kinoblagajnama, a treći nastavak, "Povratak kralja", osvojio je Oscare u svih 11 kategorija za koje je nominiran, uključujući i onoga za najbolji film.

25.10.2010. 11:37:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh