« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
20. DO 26. RUJNA

Po prvi put se obilježava Svjetski tjedan zelene gradnje

Hrvatska također obilježava Svjetski tjedan zelene gradnje kojim se ističe potreba zaštite okoliša u građevinarstvu

Po prvi put se obilježava Svjetski tjedan zelene gradnje
Po prvi put se obilježava Svjetski tjedan zelene gradnje (Dreamstime)
Više o

zelena gradnja

,

Mark Gero

,

automobili koji sami voze

,

javni gradski prijevoz

Europsko tržište zelene gradnje raste u prosjeku 20 posto godišnje i očekuje se da će do 2014. vrijednost tog tržišta doseći 573 milijarde eura, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Svjetskog tjedna zelene gradnje od 20. do 26. rujna.

S obzirom na sve veći utjecaj gradnje na okoliš ove je godine po prvi put u svijetu cijeli tjedan posvećen zelenoj gradnji, a prvi put se taj tjedan obilježava i u Hrvatskoj, istaknula je Vedrana Likan, potpredsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

Građevinski sektor je jedan od sektora koji u velikoj mjeri ugrožava okoliš, kazala je Likan dodavši da je i to jedan od razloga što je prošle godine u Hrvatskoj osnovana neprofitna udruga u cilju informiranja javnosti o zelenoj i održivoj gradnji.

Prema podacima europskog Centra za obnovljivu energiju europske su građevine odgovorne za emisiju 50 posto ugljičnog dioksida, 35 posto potrošnje materijala, 45 posto potrošnje energije i 10 do 35 posto otpada na odlagalištima.

"Svatko danas može okoliš u kojem radi ili živi učiniti 'zelenijim' i ugodnijim", kazala je Likan, naglasivši da osim energetske učinkovitosti, zelena gradnja uključuje iskoristivost građevinskog zemljišta, povezanost s javnim prijevozom i ostalim servisima, kontrolu potrošnje vode, uređenje interijera, odabir materijala, korištenje alternativnih izvora energije i funkcionalnost prostora.

Izgradnja 'zelene' zgrade u pravilu u Hrvatskoj košta 12 do 15 posto više od standardne gradnje, međutim prednosti takve zagrade su višestruke, naglasio je Mark Gero, predsjednik Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj. Potrošnja energije u takvim zgradama može biti od 30 do 50 posto manja, emisija ugljičnog dioksida za 35 posto, a uporaba vode manja za 40 posto.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj danas ima 40-ak članica iz redova građevinskih tvrtki, stručnih društava, vladinih organizacija i akademske zajednice. U godini dana organizirao je niz simpozija i seminara na temu zelene gradnje te planira nadalje educirati i poticati održivu graditeljsku praksu. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 16:14:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh