« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BOLJA OD FLAŠIRANE

Besplatna mineralna voda iz pipe oduševila Parižane

Posebne pipe u Parizu omogućuju konzumiranje mineralne i obične vode, ohlađene i neohlađene

Pipa
Pipa (Wikipedia)
Više o

Pariz

,

flaširana voda

,

Diego Forlan

Ekološko osviješteni Parižani od sada mogu mineralnu vodu piti besplatno i u neograničenim količinama na novoj javnoj česmi koju su dale postaviti gradske vlasti, javlja u utorak Reuters i objašnjava da je cilj te akcije preusmjeriti potrošače s flaširane vode na vodu iz pipe.

Otkrivena u utorak u parku Reuilly u istočnom dijelu Pariza, ta fontana u vlasništvu javnog poduzeća Eau de Paris u običnu vodu iz pipe ubrizgava ugljični dioksid kako bi postala "pikava i s mjehurićima", a prije nego što stigne do potrošača se ohladi.

>>Voda iz plastičnih boca opasna je za zdravlje

Posebne pipe omogućuju i konzumiranje obične vode, ohlađene i neohlađene, koja također direktno dolazi iz vlastitog gradskog vodenog crpilišta.

"Naš je cilj poboljšati sliku o pariškoj vodi iz pipe. Želimo pokazati da je potpuno sigurna i da je ekološka jer nema nafte, otpada i pakiranja", kazao je Philippe Burguiere, glasnogovornik poduzeća Eau de Paris.

Francuzi su osma nacija po potrošnji flaširane vode, s prosječno 128 litara po osobi godišnje. To, međutim, znači 262.000 tona plastičnog otpada, a samo za proizvodnju boca potrebno je oko 4,5 milijuna barela sirove nafte.(hina/metro-portal)

21.09.2010. 19:25:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh