« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
OPTIMISTIČNE PROGNOZE

Ozonski omotač potpuno će se oporaviti do 2048.

Kako navodi izvješće UN-a objavljeno prošli tjedan, povlačenje skoro 100 opasih supstanci koje su se nekad koristile dovelo je do zaustavljanja uništavanja ozonskog omotača

Ozonski omotač 1980. i danas
Više o

UN

,

oporavak

,

izvješće

,

ozonski omotač

Dodaje se da su međunarodni napori kako bi se zaštitio ozonski omotač spriječili milijun slučajeva raka kože diljem svijeta. Pretpostavlja se da bi se ozonski omotač izvan polarnih regija trebao oporaviti na razinu na kojoj je bio prije 1980-tih, i to do 2048., premda se godišnja proljetna ozonska rupa iznad Antartika vjerojatno neće oporaviti do 2073.

Izvješće koje je objavio UNEP i Svjetska meteorološka organizacija, prvo je sveobuhvatno istraživanje četiri godine nakon Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i Montrealskog protokola kojima se preporučuje ukidanje kemikalija koje ubrzavaju uništavanje ozonskog omotača i klimatske promjene.

>> Gdje je nestala ozonska rupa?

Izvješće je napisalo i pregledalo 300 znanstvenika, a predstavljeno je na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača. Redukcija supstanci koje štete ozonu bila je pet puta veća 2010. godine upravo zahvaljujući protokolu. Bez Montrealskog protokola i Bečke konvencije atmosferski nivoi supstanci koje štete ozonu deseterostruko bi se povećali do 2050. To bi sigurno dovelo do još 20 milijuna slučajeva raka kože i 130 milijuna očnih katarakta, a štetu koja bi se nanijela imunološkom sustavu ljudi, životinjama i poljoprivredi ne treba ni spominjati, tvrde znanstvenici.

20.09.2010. 21:27:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh