« Život
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Plastika nas doslovno ubija

Sintetičke kemikalije zvane ftalati koje se nalaze u raznim potrošačkim proizvodima poput kutija za hranu, šampone, šminke, parfema, čak i dječjih igračaka

Opasna i ubojita
Opasna i ubojita (Arhiva)
Više o

plastika

,

ftalati

,

prerana smrt

Vjerojatno ne treba naglašavati koliko plastika nije zdrava, no mi svejedno i uporno koristimo sve moguće proizvode od plastike - a ona nas ubija.

Smrti prouzročene ftalatima najčešće su kod osoba između 55 i 64 godine starosti, a prethode im kardiovaskularne bolesti, prenosi CNN.

Istraživanje je postalo dio rastuće baze podataka o utjecaju plastike na ljudski organizam. To pokazuje koliko je zapravo neophodno smanjiti ili zabraniti korištenje plastike, kaže vodeći autor istraživanja dr. Leonardo Trasande, profesor pedijatrije, ekološke medicine i zdravlja stanovništva u New Yorku.

>> Ftalati snižavaju razinu testosterona >>

Već je poznato da ftalati ometaju tjelesni mehanizam za proizvodnju hormona, poznat kao endokrini sustav. Oni su, prema podacima Nacionalnog instituta zdravstvenih znanosti, povezani s razvojnim, reproduktivnim, neurološkim, imunološkim i drugim problemima.

>> Brza hrana je izuzetno štetna za zdravlje >>

Kako navodi Institut, čak i mali hormonski poremećaji mogu izazvati ozbiljne probleme u razvoju. Ranije provedena istraživanja povezivala su ftalate s reproduktivnim problemima, astmom, karcinomom i gojaznošću.

17.10.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.10.2021. 09:33
    unistava prirodu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh