« Život
objavljeno prije 10 godina
OTROVNO

Plastika koju treba izbjegavati

Već duže vrijeme sve oko nas je plastično, a što je najgore, promovira se kao zdrava altenativa ... pa da vidimo pravu istinu

Plastika će nas zatrpati
Plastika će nas zatrpati (Arhiva)
Više o

plastika

,

plastične boce

,

kemikalija BPA

,

PVC

,

PET plastika

,

LDPE

,

PC plastika

,

stiren

,

PP plastika

,

HDP plastika

,

LDPE plastika

Plastika nas je potpuno okružila, gotovo da i nema predmeta koji koristimo a da nema svoju plastičnu verziju, no neke varijante su sve samo ne zdrave za nas, jer ispuštaju mnoge otrove koji se mogu nagomilati u tijelu.

Primjerice, PC plastika koristi se za proizvodnju dječjih bočica za mlijeko i vodu, raznih sportskih boca i posuda za spremanje hrane. No, ona izlučuje kemikaliju BPA, bisfenol A koja se povezuje s cijelim nizom bolesti i uzrokuje neplodnost kod muškaraca. 

>> Kemikalija bisfenol A uzrokuje mušku neplodnost >>

PET boce omiljene su proizvođačima svih vrsta napitaka, pa tako i skupljačima boca koji preživljavaju pomoću njih, no osim što ispuštaju gore navedeni BPA, uz to ispuštaju i teški metal antimon. Nazdravlje :(

>> Voda iz plastičnih boca opasna je za zdravlje >>

PS plastika je najčešći materijal od kojeg se radi ambalaža brze hrane i jednokratne čaše za kavu, a ispušta - stiren, koji je, naravno, kancerogen.

Klasični PVC od kojeg se rade vrećice ispušta dvije otrovne kemikalije koje ometaju djelovanja hormona i mogu uzrokovati razne zdravstvene problema. 

Za kraj, tri plastike koje ne štete vašem tijelu - HDP koja uvjerljivo najmanje šteti ljudima i prirodi jer se najbrže i najlakše razgrađuje, LDPE od koje se rade vrećice za namirnice ne ispušta ništa u vodu, kao ni PP, plastika bijele boje od koje se rade čaše za jogurt.

Znači, sljedeći put kad kupujete vodu, sok ili pivo u plastičnoj boci ... preskočite tu varijantu.

03.06.2014. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh