« Život
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
TRIKOVI

Kako naučiti djecu da jedu povrće

Djecu je moguće naučiti da jedu povrće ako im se ono često daje prije druge godine života, pokazalo je veliko istraživanje

Kuhajte s djecom i jest će više povrća
Kuhajte s djecom i jest će više povrća (Arhiva)
Više o

djeca

,

povrće

,

odbijanje hrane

Djecu se može naučiti da jedu povrće, pokazalo je istraživanje koje tvrdi da će i najtvrdoglaviji na kraju popustiti ako im povrće servirate na tanjuru 5 do 10 puta, a testno povrće bilo je pire od artičoke koje su davali klnicima iz Danske, Francuske i Velike Britanije u dobi od 4 do 38 mjeseci. 

Svako peto dijete je očistilo tanjur, dok ih je 40% zavoljelo artičoku, pokazalo je istraživanje. Ono je također oporvgnulo popularni mit kako okus povrća treba zamaskirati da bi ga djeca jela.

Tijekom istraživanja svako je dijete dobilo između 5 i 10 porcija s najmanje 100 grama pirea od artičoke. Pire je serviran prirodan, zašećeren ili mu je dodano ulje radi povećanja energije.

>> Kako nagovoriti dijete da jede povrće >>

Stručnjaci su ustanovili da nije bilo velikih razlika između količine pojedenog prirodnog i zašećerenog pirea, što pokazuje da povrće ne treba zaslađivati.

Također je otkriveno da su mlađa djeca pojela više artičoke od starije, pa profesorica Marion Hetherington zaključuje da djeca starenjem postaju sve izbirljivija.

"Ako su mlađa od 2 godine djeca će pojesti novo povrće, jer su općenito otvorenija za nova iskustva", rekla je.

>> Djeca koja kuhaju s roditeljima jedu više povrća >>

"Nakon 24 mjeseca života, djeca nevoljko isprobavaju nove stvari i počinju odbijati hranu, čak i onu koju su ranije voljeli", dodala je Hetherington.

03.06.2014. 11:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh