« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
prijedlog

Plaće se zamrzavaju na razini prošle godine

Vlada predlaže isti recept i privatnom sektoru

Fotografija vijesti
Više o

zamrzavanje plaća

U Smjernicama za vođenje usklađene politike plaća i cijena, o kojima će se raspravljati na izvanrednoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća zakazanoj za srijedu, vlada predlaže zamrzavanje plaća u javnom i državnom sektoru na razini prošle godine, te zadržavanje postojeće razine plaća u privatnom sektoru.

Po vladinu prijedlogu, plaće u javnim i državnim službama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, te poduzećima u državnom vlasništvu bile bi zamrznute na razini 2008. godine, a plaće u privatnim tvrtkama, koje uslijed krize već doživljavaju pad, nastojale bi se zadržati na dosadašnjoj razini, doznaje se iz sindikalnih krugova.

Sa zamrznutim plaćama bile bi usklađene cijene u nadležnosti države, gradova i općina, što znači da ne bi smjelo doći do poskupljenja struje i režija.

Ako se prijedlog prihvati, smjernice bi se primjenjivale do kraja godine, do kada bi vlada, sindikati, poslodavci i predstavnici lokalne samouprave trebali dogovoriti nacionalnu politiku plaća, kojom bi se dugoročno uredilo kretanje i usklađivanje plaća.

Socijalni partneri, koji se u srijedu trebaju očitovati o vladinu prijedlogu, u prvim su reakcijama ocijenili kako je dobro da se na GSV-u razmatra politika plaća u svim sektorima, a ne samo u javnim i državnim službama.

No, pitanje je hoće li takav prijedlog dobiti njihovu nepodijeljenu potporu jer su, primjerice, neki sindikati zaposlenih u državnim tvrtkama mogućnost zamrzavanja plaća na prošlogodišnjoj razini već ocijenili neprihvatljivim.

Sindikati javnih službi, kojima je vlada zakonom vratila osnovicu za plaće na razinu 2008. godine, iako su kolektivnim ugovorima imali ugovoreno povećanje za šest posto, najavili su sudske tužbe i štrajk optužujući vladu za kršenje kolektivnih ugovora.

03.04.2009. 15:58:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh