« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SVJEŽI ZRAK

Pješačenjem do boljeg rada mozga

I starima i mladima moždane aktivnosti postaju bolje kad se do, recimo, škole odluče prošetati, a ne voziti tramvajem ili autobusom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pamćenje

,

mozak

,

kretanje

,

kognitivne sposobnosti

,

adolescencija

Ako vaša tinejdžerica svako jutro pješači do škole barem 15 minuta, znanstvenici tvrde da se nećete trebati bojati za ocjene, jer će joj kognitivne sposobnosti biti bolje nego kod onih koje pješače manje ili se voze do škole.

Španjolski su znanstvenici došli do tog zaključka temeljem analize podataka o 1700 tinejdžera iz šest španjolskih gradova.

Naime, vjerovali ili ne, adolescencija je postala doba života kad najviše pada fizička aktivnost, a plastičnost je mozga upravo u toj dobi najveća, što predstavlja najbolju priliku za stimuliranje kognitivnih funkcija mozga. 

Drugo je istraživanje pokazalo da se to može odnositi i na starije generacije, jer je poboljšanja cirkulacija krvi u mozgu koja se javlja kod umjerenog vježbanja ili pješačenja najbolja zaštita mozga od problema s pamćenjem izazvanih bolestima. 

Redovno tjedno pješačenje dugo oko osam kilometara usporava napredovanje Alzheimerove bolesti, a istovremeno smanjuje skupljanje mozga, koje je ključni simptom ove teške bolesti. 

25.07.2013. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh