« Život
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
MA DA?

Pizza je bolji motivator za rad od novca?!

Obećanje da će dobiti ovu popularnu hranu motivira radnike na rad više nego obećanje da će dobiti novac

Nema boljeg motivatora od pizze
Nema boljeg motivatora od pizze (Shutterstock)
Više o

pizza

,

novac

,

motivacija

,

rad

Okupili ste ekipu koja vam treba pomoći nešto napraviti i vidite da im moral baš i nije na traženoj razini... što napraviti? Ako mislite da je dovoljno ponuditi nešto love, griješite - pizza će ih motivirati puno, puno bolje.

Naime, istraživanje psihologa Dana Arleya pokazalo je da obećanje da će dobiti ovu popularnu hranu motivira radnike na rad više nego obećanje da će dobiti novac!

U istraživanju psihologa Dana Arielyja pokazalo se da će radnici bolje raditi, ako im ponudite besplatnu pizzu, od situacije da im ponudite novac.

Radnicima u Intelovoj tvornici u Izraelu početkom tjedna Ariely je poslao jednu od tri poruke kako bi vidio koja će ih najviše motivirati za rad. U prvoj im je ponudio bonus od 30 dolara, druga je kazala da će ih pohvaliti šef, a u trećoj je obećao vaučer za besplatnu pizzu, piše Independent

Već nakon prvog dana pizza se pokazala kao poruka koja je najviše motivirala radnike, a produktivnost grupe kojoj je obećana pizza bila je 6,7 posto veća od grupe koja nije dobila niti jednu poruku.

Kompliment šefa bio je gotovo jednako motivirajući sa 6,6 posto povećanjem produktivnosti, a dok je novac najmanje povećao produktivnost - samo 4,9 posto. Nakon dva dana su oni kojima je nuđen bonus bili čak 13,2 posto manje produktivni. Do kraja tjedna produktivnost ove grupe je pala 6,5 posto ukupno.

Na kraju tjedna se ipak pokazalo da je pohvala šefa malo ipak veća motivacija od besplatne pizze. Pa, ako želite nekoga motivirati na rad ponudite mu pohvalu ili pizzu, zaključak je ovog istraživanja.

24.03.2018. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh