« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
HE HE

Pivom protiv osteoporoze

Umjerena konzumacija piva dokazano pridonosi formiranju i održavanju čvrstoće kostiju, pokazuju rezultati nedavno provedenih istraživanja

Pivo je korisno za žene
Pivo je korisno za žene (Shutterstock)
Više o

pivo

,

žene

,

osteoporoza

,

prevencija

Istraživanja su potvrdila važnost pojedinih sastojaka piva na metabolizam, ali i doprinos piva prevenciji i tretmanu određenih bolesti i stanja, među kojima je i osteoporoza, ističe priznata hrvatska biokemičarka i stručnjak za prehranu Donatella Verbanac.

Najnovije spoznaje o sastavu i biološkim spojevima sadržanima u pivu pokazuju da su mineral silicij i fitoestrogen ksantohumol ključni za zdravlje kostiju.

Tako pivo, pije li ga se umjereno, hrani kosti i sprječava rizik od nastanka osteoporoze, kronične degenerativne bolesti koju karakterizira progresivno propadanje koštane građe te učestali prijelomi kostiju.

Naime, silicij ima bitnu ulogu u formiranju kostiju i održavanju čvrstoće jer olakšava njihovu mineralizaciju.

U istraživanjima na životinjama i ljudima, dodatni unos silicija rezultirao je povećanom mineralnom gustoćom kostiju i poboljšanom čvrstoćom.

Prehrambeni izvori bioraspoloživog silicija su pivo, cjelovite žitarice, pseudo-žitarice, posebno proso i mahunarke.

Silicij u obliku silicijevog dioksida čest je dodatak hrani, ali ima ograničenu crijevnu apsorpciju, pa ni približno ne ulazi u krv i ne dolazi do mjesta djelovanja koliko silicij sadržan u pivu.

Osim silicija, drugi spoj koji je zaštitnik kostiju, a sadržan je u pivu je ksantohumol

Riječ je o biološki aktivnom spoju iz hmelja koji pridonosi gorčini i okusu piva te je poznat kao snažni fitoestrogen

U posljednjim istraživanjima dokazan je njegov pozitivan učinak na diferencijaciju, sazrijevanje i pravilni razvoj osteoblasta (stanica koje grade kosti)

Danas se pronalaze načini kako bi se ta tvar u budućnosti mogla izolirano koristiti kao molekula od koje bi se dobili novi lijekovi za tretiranje stanja kao što je osteoporoza

Kako bi se maksimalno iskoristile sve blagodati piva u prevenciji razvoja osteoporoze, nužno ga je konzumirati umjereno i odgovorno. Za žene je to konzumacija oko 0,33 l na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 l na dan uobičajenog lager piva s 4,5-5% alkohola

Kod voćnog piva prihvatljive količine su dvostruko veće jer ono sadrži upola manje alkohola, a kad je riječ o bezalkoholnom pivu, onda su dnevne preporučene količine gotovo identične onima koje se preporučuju za sve bezalkoholne napitke niskog sadržaja šećera (oko 1 litre).

24.11.2013. 10:40:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh