« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
DOBRE VIJESTI

Znanstvenici razvili pilulu koja potiče srce na samooporavak

Sve donedavno smatralo se kako srce nema mogućnost samostalnog oporavka nakon oštećenja

Fotografija vijesti
Više o

bolesti srca

,

kardiovaskularne bolesti

Odlične vijesti za sve ljude sa oštećenim stijenkama srca usred infarkta stižu nam iz Velike Britanije. Znanstvenici su na pragu pronalaska pilule koja će poticati srce da regenerira tkivo na oštećenim mjestima te bi danas još uvijek nepopravljiva srčana oštećenja mogla već za manje od desetljeća postati stvar prošlosti.

Istraživači koji rade na ovom velikom projektu procjenjuju da je potrebno još desetak godina da se ta revolucionarna pilula dovoljno usavrši za široku potrošnju.

Pilula je plod višegodišnjeg istraživanja koje je bilo fokusirano na pospješivanje rada srčanih mišića i krvnih žila korištenjem proteina zvanog timozin Beta 4, inače ključnog za razvoj srca u djece, za kojeg se ispostavilo da može pokrenuti neaktivne matične stanice odraslog srca.

Nakon što su istraživanja na miševima pokazala porast srčane aktivnosti od čak 25%, znanstvenici se nadaju da bi za par godina mogli započeti testiranje na ljudima.

„U teoriji, tableta bi poslužila pacijentima koji su, bilo zbog genetskih predispozicija ili konkretnih simptoma, potencijalni srčani bolesnici, tako da bi ojačala srce koje bi se onda lakše oporavilo od štete uzrokovane udarom", tvrdi voditelj istraživanja, prof. Paul Riley.

Donedavno se smatralo kako srce, za razliku od ostalih organa, nema mogućnost samostalnog oporavka nakon pretrpljenog oštećenja. Usprkos širokom rasponu tretmana srčanih bolesti, stopa smrtnosti u bolesnika unutar godinu dana nakon postavljene dijagnoze je čak 40%, što je više od stope smrtnosti u nekoliko vrsta raka.

Izliječenje oštećenog srca trenutno je jedno od glavnih fokusa medicinskih istraživanja, tvrdi prof. Jeremy Pearson, suradnik na institutu British Heart Foundation koji financira istraživanje.

„Ovo revolucionarno istraživanje pokazuje da odraslo srce sadrži stanice koje se, nakon što su izložene određenom podražaju, aktiviraju i pretvaraju u nove srčane stanice koje mogu obnoviti oštećeno srce." - zaključuje.

10.06.2011. 19:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh