« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 20 dana
HMMM...

Pijete li kavu s limunom? (mi ne ;))

Ideja da tako jednostavna kombinacija može imati zdravstvene prednosti definitivno je privlačna

Nije nam baš dobro dok ovo pišemo, ali... što reći?
Nije nam baš dobro dok ovo pišemo, ali... što reći? (Arhiva)
Više o

kava

,

limun

Trend kave s limunom nastao je na TikToku. Videozapisi s hashtagom #LemonCoffee prikupili su milijune pregleda, a ljudi tvrde da može pomoći u sagorijevanju trbušne masnoće, reguliranju šećera u krvi, pa čak i poboljšanju seksualne funkcije.

Ideja je atraktivna jer su kava i limun svakodnevni sastojci koje možete pronaći u većini kuhinja. Iako su mnogi videozapisi iskreni u vezi s činjenicom da smjesa nema baš dobar okus, ideja da tako jednostavna kombinacija može imati zdravstvene prednosti definitivno je privlačna.

Sami kava i limun su bogati izvori antioksidansa. Međutim, nema značajnih dokaza koji bi upućivali na to da bi dodavanje limuna kavi moglo ponuditi dodatne zdravstvene prednosti osim povećanja unosa antioksidansa, kaže Crystal Scott, nutricionistica koja se specijalizirala za dijabetes i kontrolu težine.

Kombinacija kave i limuna postala je viralna zbog tvrdnji da može potaknuti mršavljenje, spriječiti dijabetes i poboljšati seksualnu funkciju. Dakle, može li? Crystal tvrdi da ne postoje čvrsti dokazi koji bi sugerirali da ispijanje kave s limunom može pomoći u mršavljenju:

"Međutim, pokazalo se da kava sama po sebi ima neke potencijalne koristi za mršavljenje, poput povećanja metabolizma i smanjenja apetita".

Na primjer, studija iz 2019. godine navodi da ispijanje kave poboljšava metabolizam lipida i može pomoći u sprječavanju pretilosti i metaboličkog sindroma. Drugo istraživanje navodi da ispijanje kave prije obroka može pomoći u smanjenju apetita i unosa kalorija u tom obroku. Istraživanja također pokazuju da kava može pomoći u promicanju povoljnih promjena u tjelesnoj masnoći.

Dakle, ispijanje kave može pomoći u mršavljenju, ali nema dokaza da limun ima dodatne koristi.

05.05.2023. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.05.2023. 17:44
    ne zbljuv
  2. avatar
    armando
    05.05.2023. 17:44
    ne zbljuv
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh