« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PRIRODNI STIMULANS

Pijenjem vode na ispitu do boljih ocjena

Studenti koji su za vrijeme ispita unosili tekućinu, pogotovo vodu, postizali su bolje rezultate

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

voda

,

visoko obrazovanje

,

dobre ocjene

,

fakultet

,

polaganje ispita

Dok se neki studenti muče da uopće prođu na ispitu, njihovi marljiviji kolege trude se da postignu što bolju ocjenu, no izgleda da je nova studija pronašla način od kojega bi oba ekstrema akademskog obrazovanja mogla profitirati.

Naime, znanstvenici su uočili da studenti koji na ispit nose neko piće, pogotovo vodu, postižu bolje rezultate i to za 10 posto od kolega koji nemaju istu naviku. Psiholozi sa sveučilišta Westminster ne znaju zašto pitka voda popravlja uspjeh, no smatraju da bolja hidratacija pozitivno djeluje na mozak i samopouzdanje.

"Mladi studenti mogu biti vrlo tjeskobni prije ispita, a voda može ukloniti tu nervozu. Druga mogućnost je da studenti ne jedu zdravo i idu kasno na počinak, a u tom slučaju im je potrebno mnogo tekućine da tijelo normalno funkcionira", rekao je dr. Mark Gardner, psiholog i koautor studije.  

Rezultati istraživanja prezentirani su na godišnjoj konferenciji britanskih psihologa, a studija je provedena na način da su znanstvenici promatrali studente prve i druge godine dodiplomskog studija kako bi ustanovili donose li pića na ispite, te o kojima se radi.

Kako bi eliminirali mogućnost da inteligentniji studenti nose tekućinu na ispite, znanstvenici su svima detaljno analizirali dotadašnji akademski uspjeh i prosjek ocjena.            

19.04.2012. 18:30:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh