« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Polarni medvjedi odvojeni od smeđih duže od 600 tisuća godina

Znanstvenici su do sada dijelili mišljenje da su polarni medvjedi tek jedan oblik sjevernih smeđih medvjeda te da su se pojavili nedavno

Fotografija vijesti
Više o

smeđi medvjedi

,

polarni medvjedi

,

biologija

Najnovije istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je kako su se polarni medvjedi i njihovi bliski rođaci smeđi medvjedi razdvojili prije 600 tisuća godina, što je mnogo ranije negoli se do sada smatralo, prenosi Hina.

Ta vrsta otporna na hladnoću odvojila se od rođaka koji žive u umjerenom podneblju pet puta ranije nego se dosad vjerovalo, što znači da su bijeli medvjedi imali puno više vremena aklimatizirati se na arktičke uvjete.

Znanstvenici su do sada dijelili mišljenje da su polarni medvjedi tek jedan oblik sjevernih smeđih medvjeda te da su se pojavili nedavno.

Frank Hailer, znanstvenik Centra za istraživanje bioraznolikosti u Frankfurtu, pribojava se da zbog dugog adaptacijskog razdoblja na veliku hladnoću, polarni medvjedi neće imati dovoljno vremena za prilagodbu na zatopljavanje u polarnim područjima koje je u tijeku.

Polarni medvjedi su se odvojili od svojih rođaka tijekom ledenog doba u razdoblju pleistocena, a njihova se prilagodba na ledene uvjete relativno sporo odvijala.

20.04.2012. 13:59:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh