« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Često ste zabrinuti? Ne brinite, to samo znači da ste inteligentni

Zabrinutost i visoka inteligencija evolucijski su omogućavale ljudima da izbjegnu opasne situacije, koliko god se malo vjerojatnima činile

Fotografija vijesti
Više o

evolucija

,

inteligencija

,

ljudski mozak

,

zabrinutost

Svi koji noćima ne spavaju zbog brige oko novca, posla ili obitelji teško će povjerovati u ovo, ali zabrinutost je zapravo vrlo pozitivna ljudska osobina, pokazalo je američko istraživanje.

Naime, znanstvenici tvrde kako se zabrinutost evolucijski razvijala usporedno s inteligencijom, a pomagala je našim precima da se uspješno borbe za opstanak u vrlo negostoljubivom svijetu.

Unatoč tomu što se pretjerana briga uglavnom smatra negativnom osobinom, a visoka inteligencija pozivitnom, one su zapravo povezane te u kombinaciji omogućuju osobi da izbjegne opasne situacije, koliko god se malo vjerojatnima činile.

Pojednostavljeno, ljudi koji se puno brinu uglavnom neće riskirati i zbog toga imaju bolje šanse za preživljavanjem. Budući da sklonost zabrinutosti i visoka inteligencija troše isti nutrijent u bijeloj moždanoj tvari, znanstvenici smatraju kako je vrlo vjerojatno da su se i razvijale istovremeno.

Ovi se rezultati naslanjaju na one dobivene u prijašnjim studijama, koje su pokazale kako su upravo inteligentniji pojedinci najskloniji brizi, nešto manje oni niske inteligencije, dok se najmanje brinu umjereno inteligentni ljudi.

14.04.2012. 16:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh