« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
glas razuma

Peterle kritizira Pahora i Sanadera

Bivši premijer slovenske vlade ima malo drugačije mišljenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

blokada ulaska u EU

,

lojze peterle

,

peterle slovenska blokada pregovora

Slovenski interes da ima Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more nije marginalno i zanemarivo pitanje, oko njega je slovenska politika jedinstvena, a Hrvatska ne može računati da će deblokadu svojih pristupnih pregovora s Europskom unijom riješiti mimo Slovenije ili čak protiv nje, naveo je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Paterle.

Kao osnivača slovenskih Krščanskih demokrata (SKD) i predsjednika vlade u razdoblju 1990.-92., kad se Slovenija osamostaljivala od SFRJ i 25. lipnja te godine postavila prve privremene granične prijelaze prema Hrvatskoj, Peterlea slovenska ljevica često zna kritizirati da je dopustio da se granični prijelazi u Istri postave s desne strane rijeke Dragonje i tako smanjio izglede da Slovenija dobije cijeli Piranski zaljev, na što je Peterle svojedobno znao odgovarati da je za sadašnju granicu odgovoran Edvard Kardelj koji je granicu na Dragonji "dogovorio" s Vladimirom Bakarićem, dakle da su za sadašnju granicu "krivi" komunisti.

"Mislim da bi bilo najbolje kad bi se dvije države bilateralno dogovorile da se pri određivanju granice ne uvažava ništa što nije u skladu sa stanjem od 25. lipnja 1991., kad smo i mi i Hrvatska izjavili da će ostati tadašnje stanje. Nejasnoće je potrebno konstatirati na stručnoj razini, a ako bi razlike bile prevelike, onda bi bilo potrebno naći politički dogovor. Pokazivanje mišića u tom slučaju nimalo ne koristi", rekao je Peterle za mariborski list "Večer" u subotu u velikom intervjuu.

"Hrvatskoj ne može pomoći njezino stalno i jako lobiranje nego svoj cilj može postići samo dosljednim ispunjavanjem svojih obveza u pristupnom procesu i otvorenošću da postigne politički dogovor sa Slovenijom o otvorenim pitanjima", rekao je Peterle u vezi blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

"Bude li Hrvatska to pokušavala pritiscima, rješenje će se udaljavati. Potrebno je da u tom slučaju pobijede i jedna i druga strana, inače rješenja neće biti", rekao je Peterle, dodajući da ga čudi kako to da se premijer Borut Pahor ne može dogovoriti za bilateralni sastanak s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom nego se o tome polemizira po medijima.

"Potrebna je tiha diplomacija da se s Hrvatskom dođe do rješenja, a kokodakati se smije tek nakon što vidimo da se snijelo jaje", slikovito se izrazio Alojz Peterle kojega uskoro očekuju izbori za mjesto u Europskom parlamentu budući da se očekuje da će se opet kandidirati. (hina/metro-portal)

 

24.01.2009. 12:46:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh