« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
počela škola u Gazi

Gaza se vraća u normalu

U Gazi ponovno otvoreno 200 škola kojima upravlja UN

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael napad Gaza

,

izrael povlačenje gaza

,

prekid vatre gaza

,

Gaza UN škole

Više od 200 škola u Pojasu Gaze kojima upravlja UN u subotu je ponovno počelo raditi, prvi put otkako je na snagu stupilo primirje kojim je završena trotjedna izraelska ofenziva protiv Hamasa.

Dvjestotinjak tisuća djece pohađa 221 školu kojima upravlja UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). Mnoge su škole bile sklonište za desetke tisuća Palestinaca tijekom izraelske ofenzive koja se završila u nedjelju.

Žrtava bombardiranja bilo je u trima školama, kao i u najvećem kompleksu UNRWA-e, pri čemu je u žestokom napadu na školu u Džabaliji, na sjeveru Pojasa Gaze 6. siječnja bilo više od 40 mrtvih.

U izraelskoj ofenzivi život je izgubilo 1.330 Palestinaca, među kojima 437 djece, prema medicinskoj službi na palestinskim područjima. Christopher Gunness, glasnogovornik UNRWA-e rekao je da su u sukobu oštećene ili uništene 53 UN-ove zgrade, od čega više od 30 škola.

No istaknuo je da ponovnim otvaranjem škola agencija želi pridonijeti dojmu da se život vraća u normalu, premda popravak mnogih zgrada nije dovršen.

Oko 1,5 milijun Palestinaca u Pojasu Gaze, većinom izbjeglice, uglavnom ovise o međunarodnoj humanitarnoj pomoći na tom siromašnom i prenapučenom području pod izraelskom blokadom.

Sukob je zaustavljen 18. siječnja zahvaljujući primirju koje su svaki sa svoje strane proglasili Izrael i Hamas koji nadzire Pojas Gaze. Izraelska vojska je u srijedu dovršila povlačenje svojih snaga. (hina/metro-portal)

24.01.2009. 12:56:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh