« Život
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
HE HE

Petak 13. - ima li razloga za strah?

Juda je bio 13. gost na Posljednjoj večeri, Isus je razapet na petak 13., a neki idu toliko daleko da tvrde kako su upravo na taj dan Adam i Eva pojeli sudbonosnu jabuku

Muči li vas petak 13.?
Muči li vas petak 13.? (Arhiva)
Više o

petak 13.

,

praznovjerje

Petak 13. spada u one dane kad jednostavno sve što nam se loše dogodi pripisujemo baš tom danu. No, znate li kako je petak 13. uopće postao tako loš dan?

Tek toliko da znate, cijela se priča povijesno povezuje s događajem iz 14. stoljeća, kada je francuski kralj Filip IV. viteški red templara osudio zbog hereze i dao ih spaliti na lomači. Kako se to dogodilo baš na petak trinaesti, ta je kombinacija postala simboličan nadnevak koji donosi nesreću.

>> Misteriozno porijeklo straha od petka 13. >>

Ipak, ako ćemo pravo, ima i drugih teorija koje glavni izvor probleme smještaju puno dalje u prošlost - Juda je bio 13. gost na Posljednjoj večeri, Isus je razapet na petak 13., a neki idu toliko daleko da tvrde kako su upravo na taj dan Adam i Eva pojeli sudbonosnu jabuku. 

>> Zašto petak 13. ulijeva strah u kosti >>

Kako nordijska mitologija ima sličnu priču - 13. gost na večeri bio je opaki Loki koji je ubio boga veselja Baldera, ne može se tvrditi da je priča baš potpuno izmišljena.

No, zato je Franklin Delano Roosevelt pazio da mu se ne dogodi takva nezgoda, pa nikad u životu nije pozvao 13 ljudi na večeru. 

Bilo kako bilo, pripazite malo ... :)

13.09.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.09.2019. 09:55
    to je samo obični broj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh