« Iza ogledala
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
SPUKI

Misteriozno porijeklo straha od petka 13.

Ne zna se točno otkud vjerovanje u nesretnost toga dana, no neke teorije kažu da su i petak i broj 13 povezane s Kristovim razapinjanjem

Fotografija vijesti
Više o

petak 13.

Iako se o porijeklu vjerovanja u nesretnost toga dana ništa ne može tvrdditi sa sigurnošću smatrase da to vjerovanje potječe još iz biblijskih vremena jer je 13. gost na Posljednjoj večeri izdao Isusa, Isus je razapet na taj dan, a navodno su Adam i Eva upravo na taj dan u godini kušali jabuku koja ih je zauvijek istjerala iz raja.

Slično vjerovanje postoji i u nordijskoj mitologiji, jer je na jednu zabavu upao 13. gost, opaki Loki koji je organizirao ubojstvo boga veselja Baldera, nakon čega je Zemljom zavladala tama.

Postoji još nekoliko zanimljivih činjenica koje bi trebale opravdati strah od petka 13.

Strah od petka 13. jedan je od najpopularnijih mitova u znanosti i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.

Mnoge bolnice nemaju sobu s brojem 13, neki neboderi ni taj kat, a ni aerodromi nisu imuni pa katkad izostave Izlaz 13.

Američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt nije putovao 13. u mjesecu, niti je ikad ugostio trinaestero ljudi za stolom. Napoleon i američki predsjednik Herbert Hoover također su se nenormalno bojali trinaestice, bili su triskaidekafobi.

Na taj su dan papa i francuski kralj odlučili pohvatati templare, a Mark Twain jednom je bio predviđen kao 13. gost na nekoj zabavi i prijatelj mu je rekao da ne ide. "Istina, bila je to nesreća", rekao mu je duhovito Twain nešto kasnije. "Bilo je hrane samo za dvanaestero". U Parizu restorani s praznovjernom upravom često angažiraju profesionalnog 14. gosta.

Broju 13 škodi pozicija iza 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem jer je u godini 12 mjeseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Heraklo je odradio 12 zadaća, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su Sveta tri kralja, a u tucetu je 12 jaja.

13.02.2015. 08:04:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh