« Žene
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
RAT SPOLOVA

Pet znanstvenih dokaza da su žene bolje od muškaraca

Muški spol iz dana u dan sve više uzmiče pred nikad sposobnijim ženama, koje polako ali sigurno preotimaju muškarcima i one zadnje bastione muškosti koji su im preostali

Tko je jači?
Tko je jači? (Arhiva)
Više o

žene

,

preživljavanje

,

muškarci

,

rat spolova

Ako ste poput prosječnog muškarca, stvari poput snalaženja na karti, sklekovi i jurnjava automobilima nešto su u čemu ste vrlo dobri i nemate nikakvih problema to trljati na nos svojim boljim polovicama. S druge strane, kad malo bolje promislite, muški spol iz dana u dan sve više uzmiče pred nikad sposobnijim ženama, koje polako ali sigurno preotimaju muškarcima i one zadnje bastione muškosti koji su im preostali. Ne vjerujete nam? Pogledajte onda pet stvari u kojima žene potpuno šiju muškarce.

1. Žene imaju veće šanse da prežive nesreću

Isti onaj testosteron koji vas čini dlakavim mužjakom najgori vam je neprijatelj kad su u pitanju teške tjelesne ozljede. Naime, istraživanje Sveučilišta John Hopkins na 48 tisuća pacijenata koji su doživjeli teški gubitak krvi nakon nesreće pokazalo je da muškarci imaju čak 14 posto manje šanse za preživljavanjem od žena. Daljnje su studije pokazale kako ovo nije samo slučaj kod ljudi, već se isti rezultati dobivaju i kad su u pitanju muševi. Zanimljivo, pokazalo se da postoji jedan efikasan način da se šanse mužjaka izjednače s onima u ženki - kastracija. Pa vi vidite.

2. Žene pametnije ulažu novac

Na prvi pogled ovo zvuči dosta nevjerojatno, budući da su muškarci tradicionalno manje skloni trošenju pravog malog bogatstva na stvari poput frizure i novih cipela. Ipak, studija provedena na 35 tisuća kućanstava pokazala je da žene prosječno ostvaruju 25 posto veće prihode na ulaganja od muškaraca. Voditeljica studije i predsjednica tvrtke za ulaganja tvrdi da je razlog tomu muška tvrdoglavost i sklonost da dulje zadržavaju dionice koje nepovratno gube vrijednost. S druge strane, žene nemaju nikakvih problema „pobjeći" na prvi znak nevolje, što je uglavnom pametna taktika kad je novac u pitanju.

3. Žene zarađuju više novca

U redu, vjerujemo da će vam ova tvrdnja na prvu izgledati malo sumnjivo, budući da neprestano slušamo o tome kako žene zarađuju manje od muškaraca. Ipak, to je samo dio priče. Naime, kad usporedimo prosječnu zaradu muškaraca i žena mlađih od 35 godina u 150 najvećih američkih gradova, vidjet ćemo da žene zarađuju više od muškaraca u čak 147 njih, s prosječnom razlikom od 8 posto. Žene se lakše nose i s ekonomskom krizom. Među šest milijuna Amerikanaca koji su izgubili posao između 2007. i 2009. godine čak 80 posto bili su muškarci. Razlog tomu leži u činjenici da je kriza najteže pogodila upravo pretežno „muške" grane, poput građevine, financija, inžnjera i industrijske proizvodnje.

4. Žene bolje uče

Ovaj se razlog nastavlja na onaj u prethodnoj točki i vrlo dobro objašnjava zašto mlade žene danas zarađuju znatno više od svojih vršnjaka. Naime, žene potpuno dominiraju fakultetskim obrazovanjem. Ne samo da čine 62 posto svih studenata, nego imaju čak četiri puta veće šanse da diplomiraju do 22. godine. Isto tako, u tome postižu i bolje ocjene od muškaraca. Na mušku nesreću, ovaj trend ne pokazuje bilo kakve znakove promjene u bližoj budućnosti.

5. Žene se bolje nose sa stresom

Već neko vrijeme znamo da se muškarci i žene različito nose sa stresom, ali ono što stvarno iznenađuje jest činjenica da to žene rade znatno bolje. Razlog tomu leži u činjenici da muškarci problemima uglavnom pristupaju na onaj „bori se ili bježi" način, dok su žene sklonije manje agresivnim rješenjima i kompromisima. Nadalje, tijelo žene koja se nosi sa stresom koristi se prirodno proizvedenim oksitocinom da se uspješno nosi s njime, dok muškarci uglavnom „izabiru" visoki tlak, alkoholizam ili agresivno ponašanje.

02.03.2013. 21:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh