« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OTROV U HRANI

Pesticidi smanjuju inteligenciju djece

Dobro isperite kupljeno voće i povrće jer pesticidi mogu ozbiljno naštetiti vašem (nerođenom) djetetu

Pesticidi
Pesticidi (Free Digital Photos)
Više o

djeca

,

kvocijent inteligencije

,

pesticidi

Trudnice koje putem voća i povrća u organizam unose pesticide, štete inteligenciji svoje djece, upozoravaju znanstvenici s Berkeleyja i liječnici medicinskog centra Mt. Sinai u New Yorku. Stručni tim analizirao je urin trudnica i novorođenčadi te je sedam godina kasnije djecu podvrgnuo testovima inteligencije.

Rezultati pokazuju da djeca čije su majke u trudnoći konzumirale deset puta veće količine organskih fosfata u prosjeku imaju za 5,5 bodova niži kvocijent inteligencije od vršnjaka čije su majke izbjegavale pesticide. Kvocijent inteligencije djece nedvosmisleno pada s većim vrijednostima pesticida u organizmu majke tijekom trudnoće.

Za djecu su najopasniji organski fosfati koji ometaju razvoj mozga, a u poljoprivredi se koriste za uništavanje insekata. No, to ne znači da bi trudnice trebale izbjegavati voće i povrće. "Trudnicama su potrebni vitamini i hranjive tvari iz voća i povrća, ali je važno da ih prije konzumacije dobro isperu. Nije dovoljan kratki mlaz vode. Najbolje je prilikom pranja koristiti mekane četkice", savjetuje Brenda Eskenazi s Berkeleyja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Environmental Health Perspectives".

22.04.2011. 07:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh