« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
NIJE SAMO ZAČIN

Peršin - supernamirnica za zdravlje!

Snažan je diuretik, potiče izlučivanje vode iz ogranizma, regulira krvni tlak, smirue, poboljšava imunitet...

Fotografija vijesti
Više o

začini

,

superhrana

,

peršin

Lišće peršina ima vrlo ugodan miris, bogato je eteričnim uljima (ima čak 42 različita sastojka), provitaminima A i kompleksom B vitamina. Po količini C vitamina peršin daleko nadmašuje limun i narandžu, jer u 100 grama ima čak 166 miligrama!

Termičkom obradom gubi hranljiva svojstva pa ga je najbolje jesti svježeg ili osušenog, zamrznutog i konzerviranog u soli. Korijen je također ljekovit i ukusan začin, a najčešće se stavlja u juhe i variva.

Peršin je snažan diuretik, podtiče izbacivanje tekućine iz organizma, regulira krvni tlak, smiruje živčani sustav, poboljšava imunitet, a sok ili čaj od ove biljke u narodnoj medicini koristio se kao lijek za slabovidost.

Osim toga, peršin pojačava cirkulaciju, ublažava probleme s mjehurom i mokraćnim kanalima, čisti organizam od toksina, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, ljekovit je za bubrege, kožu i jetru, spriječava iritaciju nakon uboda insekata.

Da biste ga imali svježeg tijekom godine, primijenite sljedeći recept: operite lišće u svježoj vodi i umotajte ga u suhu, čistu, pamučnu krpu, ostavite da odstoji tijekom noći kako bi se prosušilo. Sljedećeg dana sitno ga isjeckajte, stavite u staklene teglice, a svaku napunite kuhinjskom solju i  stavite u zamrzivač.

14.08.2011. 15:23:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh