Metro-portal.hr

objavljeno 14.08.2011. 15:23:15
NIJE SAMO ZAČIN

Peršin - supernamirnica za zdravlje!

Snažan je diuretik, potiče izlučivanje vode iz ogranizma, regulira krvni tlak, smirue, poboljšava imunitet...

Fotografija vijesti

Lišće peršina ima vrlo ugodan miris, bogato je eteričnim uljima (ima čak 42 različita sastojka), provitaminima A i kompleksom B vitamina. Po količini C vitamina peršin daleko nadmašuje limun i narandžu, jer u 100 grama ima čak 166 miligrama!

Termičkom obradom gubi hranljiva svojstva pa ga je najbolje jesti svježeg ili osušenog, zamrznutog i konzerviranog u soli. Korijen je također ljekovit i ukusan začin, a najčešće se stavlja u juhe i variva.

Peršin je snažan diuretik, podtiče izbacivanje tekućine iz organizma, regulira krvni tlak, smiruje živčani sustav, poboljšava imunitet, a sok ili čaj od ove biljke u narodnoj medicini koristio se kao lijek za slabovidost.

Osim toga, peršin pojačava cirkulaciju, ublažava probleme s mjehurom i mokraćnim kanalima, čisti organizam od toksina, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, ljekovit je za bubrege, kožu i jetru, spriječava iritaciju nakon uboda insekata.

Da biste ga imali svježeg tijekom godine, primijenite sljedeći recept: operite lišće u svježoj vodi i umotajte ga u suhu, čistu, pamučnu krpu, ostavite da odstoji tijekom noći kako bi se prosušilo. Sljedećeg dana sitno ga isjeckajte, stavite u staklene teglice, a svaku napunite kuhinjskom solju i  stavite u zamrzivač.

14.08.2011. 15:23:15
http://metro-portal.hr/persin-supernamirnica-za-zdravlje/62246/