« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
YANKEES ARE GOING HOME

Pentagon o zatvaranju američke baze u Kirgistanu

Glasnogovornici tvrde kako zatvaranje zračne baze Manas neće utjecati na operacije u Afganistanu.

Transportni zrakoplovi američke vojske u zračnoj bazi Manas kod Biškeka.
Transportni zrakoplovi američke vojske u zračnoj bazi Manas kod Biškeka. (Corbis)
Više o

Rusija

,

Afganistan

,

Pentagon

,

Kazahstan

,

Kirgistan

,

Manas

,

Kurmanbek Bakijev

,

Bryan Whitman

,

zračna baza

,

Uzbekistan

,

Tadžikistan

"Manas je važna baza za operacije u Afganistanu, no nije nezamjenjiva. Ako nam ne bude na raspolaganju naći ćemo druga sredstva", rekao je glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman.

Kirgiski predsjednik Kurmanbek Bakijev još mora potpisati zakon da bi on stupio na snagu. Potpiše li, američke snage imat će šest mjeseci za povlačenje iz baze, prema ranijem ugovoru s vladom Kirgistana, rekao je Whitman.

Dužnosnici Pentagona svjesni su da Bakijev namjerava zatvoriti bazu, no SAD nije primio nikakvu službenu obavijest ili nalog da povuče svoje vojne snage, rekao je glasnogovornik.

"Naše tamošnje operacije danas su se normalno odvijale", dodao je.

Dužnosnici Ministarstva obrane, po njegovim riječima, razmatraju moguće ponude kirgiskoj vladi kako bi nastavili operacije, no ne po svaku cijenu.

SAD je plaćao 17,4 milijuna dolara godišnje za uporabu baze Manas, glavnog središta za logistiku i popunu gorivom, koje pruža potporu medunarodnim snagama u Afganistanu.Razmatraju se i druge opcije u regiji, rekao je Whitman, ne otkrivajući pojedinosti o zemljama ili statusu pregovora. "Ostajemo u bliskom kontaktu sa saveznicima u regiji", kazao je.

Ranije je izviješteno da su Rusija i Kazahstan odobrile SAD-u prijevoz neubojite opreme i zaliha u Afganistan vlakom. Također je izviješteno da se razmatraju Uzbekistan i Tadžikistan.

SAD i Kirgistan su 2006. godine potpisali "Protokol o namjerama" kojim je predviđena jednogodišnja obnova najma baze do 2011. godine. Američke snage koriste Manas od 2001. godine.

Oko 15.000 ljudi i 500 tona tereta prebaci se preko Manasa svakoga mjeseca. Prema podacima Pantagona, osoblje baze čini oko tisuću vojnika, većinom Amerikanaca, te nešto Francuza i Španjolaca. (hina/metro-portal)

20.02.2009. 13:31:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh