« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

CIA dobila novog direktora

Prisegnuo novi direktor CIA-e Leon Panetta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Leon Panetta

,

direktor CIA-e

Novi direktor američke Središnje obavještajne agencije CIA Leon Panetta izjavio je u četvrtak da će agencija tvorcima politike osigurati "poštene" obavještajne analize oslobođene političkih utjecaja, kritizirajući prethodnu, Bushevu administraciju zbog uporabe obavještajnih informacija, posebno uoči rata u Iraku 2003. godine.

"Mi moramo biti pošteni prema predsjednicima, pošteni jedni prema drugima i što je najvažnije, pošteni prema ljudima kojima služimo", rekao je Panetta na svečanosti polaganja prisege u sjedištu CIA-e u McLeanu, kraj Washingtona.

Tu je poruku potvrdio i američki potpredsjednik Joe Biden koji je vodio polaganje prisege. "Očekujemo od vas da nam kažete činjenice koje su vam poznate, bez obzira na to kamo vode, a ne ono što mislite da želimo čuti", rekao je Biden.

"Osigurat ću najbolji obavještajni rad, neovisne prosudbe lišene utjecaja politike na situaciju, objektivne informacije koje mogu biti predstavljene predsjedniku", obećao je Panetta.

On je također najavio vrlo blisku suradnju s Nacionalnim obavještajnim direktorom (DNI) Dennisom Blairom, "kako bi se osiguralo da se obavještajna zadaća obavlja na način koji štiti zemlju".

Panneta (71), bivši kongresnik iz Kalifornije i šef osoblja Bijele kuće u administraciji Billa Clintona, kazao je kako želi da CIA bude raznolika i dobro obučena, te da "obavlja svoj posao pošteno i poštujući zakon i Ustav".

Također je najavio da će obnoviti "odnos povjerenja" sa zastupnicima u Kongresu, kako bi CIA u njima imala partnere u suočavanju s izazovima. (hina/metro-portal)

20.02.2009. 09:46:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh