« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VRAPCI REGENSBURGA

Pedofilija u zboru kojim je ravnao Papin brat?

Novi seksualni skandal potresao je Katoličku crkvu kada se javila žrtva zlostavljanja iz najstarijeg njemačkog crkvenog zbora

(Getty Images)
Više o

pedofilija

,

Katolička crkva

,

seksualno zlostavljanje djece

,

Regensburger Domspatzen

,

Georg Ratzinger

Glasoviti zbor dječaka Regensburga "Regensburger Domspatzen" kojim je 30 godina ravnao brat pape Benedikta XVI. okaljan je skandalom seksualnih zlostavljanja u Katoličkoj crkvi koji tjednima potresa Njemačku, objavljeno je u petak.

Biskupija Renegsburga je priznala jedan slučaj seksualnog zlostavljanja koji datira od početka 1950.-ih u najstarijem njemačkom zboru "Regensburger Domspatzen" (Vrapci Regensburga), osnovanom 975. godine.

"Javila se jedna žrtva, ali očekujemo da nam se javi još jedna", rekao je glasnogovornik biskupije Clemens Neck na konferenciji za novinare. Institucija je obznanila tu aferu u pismu roditeljima koje je objavljeno u četvrtak ujutro na njihovoj internet stranici.

Biskupija je navela da posjeduje "informacije o nekoliko slučajeva zlostavljanja između 1958. i 1973." i moli sve potencijalne žrtve zlostavljanja da se jave.

Biskup Georg Ratzinger, brat Benedikta XVI. vodio je zbor od 1964. do 1993. Na lokalnom radiju Bayerische Rundfunk je izjavio da o slučaju ništa ne zna.

Biskupija jamči da će rasvjetliti sve moguće slučajeve iako su neki stari pola stoljeća.

Dva dokazana slučaja se odnose na dva bivša crkvena dužnosnika te svjetski poznate institucije. Obojica su osuđena na zatvorske kazne i umrli su 1984.

Jedan je zamjenik direktora instituta, bivši profesor religije koji je 1953. stupio na dužnost i 5 godina kasnije je izbačen iz glazbene gimnazije. Bio je osuđen na dvije godine zatvora, a zatim je otišao u samostan u Švicarskoj od 1961. do 1982.

Neck je rekao da ne znaju o kakvim se zlostavljanjima radi ni je li bilo drugih žrtava kasnije, te da se to istražuje.

Drugi je bivši direktor internata koji je bio osuđen na 11 mjeseci zatvora 1971. zbog zlostavljanja počinjenog prije 1969.

U petak je predano izvješće o djeci žrtvama seksualnih zlostavljanja tijekom desetljeća u benediktinskoj opatiji Ettal u gornjoj Bavarskoj. U utorak je tužiteljstvo pretražilo opatiju, a jedan svećenik je priznao da je "skidao" pornografske fotografije.

Njemačka biskupska konferencija je zadužila krajem veljače biskupa Triera Stephana Ackermanna da istraži taj skandal koji potresa njemačku katoličku crkvu od kraja siječnja.

Predsjednik biskupske konferencije Robert Zollitisch 12 . ožujka odlazi u Vatikan na susret s papom Benediktom XVI. (hina/metro-portal)

06.03.2010. 11:00:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh