Pečeni krumpir miriši na karamele, luk i dasku za glačanje
Krumpir ne treba shvatiti zdravo za gotovo
Neodoljiv miris pečenog krumpira mješavina je vonja karamele, luka i daske za glačanje, zaključila je ekipa britanskih znanstvenika u istraživanju po narudžbi Vijeća za krumpir, britanske organizacije za promidžbu tog povrća, objavljenu u ponedjeljak.
Znanstvenici laboratorija sa Sveučilišta u Leedsu izdvojili su različite arome mirisa pečenog krumpira i otkrili složenu mješavinu koja varira ovisno o načinu kuhanja, ulju i upotrijebljenoj vrsti krumpira.
Istraživači su uočili da se tri različite arome mogu prepoznati u mirisu krumpira pripremljena na jednostavan način, a jače pečeni su složenijih aroma - od gorkog kakaa, preko karamele, sira, luka, cvijeća i, jasno, krumpira.
"Pečen u pećnici ili pržen u ulju, krumpir nema samo miris pečenog krumpira: njegova je aroma puno složenija", istaknuo je Graham Clayton, upravitelj Centra za prehrambeni lanac i industrijsku suradnju pri Sveučilištu u Leedsu.
"Možda će ta otkrića potaknuti ljude u budućnosti da pečeni krumpir doživljavaju kao vino, a možda će se obožavatelji pečenog krumpira igrati znalaca zadivljujući prijatelje domišljatim opisima omiljena pečenog krumpira", zaključio je. (hina/metro-portal)
Novi komentar