« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NAVIJAJ ZA ŽIVOT

Pazite kako vozite kući nakon pobjede kluba za kojeg navijate

Uzbuđenje zbog pobjede (domaće ekipe) može rezultirati ne baš tako uzbuđujućim posljedicama po navijače pobjedničke ekipe koji se voze kući

Više o

navijači

,

alkohol

,

utakmice

,

vožnja

Kad vaš omiljeni klub dođe do pobjede to vas može dovesti u relativnu opasnost ako se vozite automobilom kući nakon utakmice, tvrdi se u novom istraživanju. Prometne nesreće učestalije su tijekom velikih sportskih okršaja i derbija, naročito u pobjedničkim gradovima domaćinima.

„Uzbuđenje zbog pobjede (domaće ekipe) može rezultirati ne baš tako uzbuđujućim posljedicama po navijače pobjedničke ekipe koji se voze kući", rekli su autori istraživanja Stacy Wood s Državnog sveučilišta Sjeverna Karolina i Melayne Morgan McIness i David A. Norton sa Sveučilišta Južna Karolina.

„Neki će vam ovisnici o sportu vrlo brzo staviti do znanja hoće li umrijeti ili živjeti ovisno o tome pobjedi li ekipa za koju navijaju (znate ono kad u trenutku ekstaze navijač kaže da će „umrijeti ako ekipa ne pobjedi ili pobijedi"), no u njihovim riječima može biti puno više istine nego što misle", rekli su stručnjaci.

Oni su analizirali podatke prikupljene nakon 271 sportskog događaja koji se odigrao u posljednjih osam godina. Najčešće se radilo o utakmicama američkog nogometa i košarke, osobito u fazi doigravanja, bilo u profesionalnim ili sveučilišnim ligama. Stručnjaci su čak zaposlili najokorjelije navijače da pojasne koje su utakmice bile najuzbudljivije što se često ne može vidjeti iz samih statističkih rezultata.

Zatim su te podatke usporedili s crnim statistikama iz Uprave za cestovnu sigurnost SAD-a. Točnije, gledalo se koliko je bilo prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u trenutcima nakon što su se u pojedinim gradovima odigrale velike utakmice.

„Što je utakmica bila napetija to je bilo više prometnih nesreća", rekli su autori dodavši da je svemu kumovala konzumacija velikih količina alkohola.

Međutim, treba napomenuti da su se prometne nesreće odigravale najčešće u gradovima gdje su domaći navijači čiji je tim pobijedio. Povećanje broja slučajeva prometnih nesreća u gradovima gostujućih navijača i navijača čiji je tim izgubio uopće nije bilo.  Stručnjaci to objašnjavaju ovako: povećanje razine testosterona kod navijača nakon vrlo napetih utakmica u kojima je pobijedio njihov tim izravno utječe na to kako će voziti kući, a kad se svemu tome još pridoda i alkohol dobivamo smrtonosno formulu. Detalji istraživanja objavljeni su u Časopisu za istraživanje potrošača (Journal of Consumer Research).

20.04.2011. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh