« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SIMULACIJA

U svemiru raste drveće s crnim lišćem

Egzoplanet sličan Zemlji koji ima dva sunca vjerojatno ima biljke s crnim lišćem, pokazuje simulacija

Šuma
Šuma (Free Digital Photos)
Više o

svemir

,

klorofil

,

drveće

Kada bi Zemlja imala dva sunca, biljke bi bile crne ili sive, tvrdi Jack O'Malley-James sa Sveučilišta St. Andrews. Boja listova, naime, ovisi o karakteristikama sunčeve svjetlosti koju biljke koriste prilikom fotosinteze.

"Egzoplanet sličan Zemlji koji se nalazi u sustavu s dva ili više sunca na raspolaganju ima različite izvore svjetlosti za fotosintezu", objašnjava O'Malley-James koji je rezultate svog istraživanja predstavio na "Royal Astronomical Society National Astronomy" konferenciji u Walesu.

Zemaljske biljke prilikom fotosinteze koriste klorofil koji je zelene boje. Molekule klorofila svjetlost pritom najjače apsorbiraju u crvenom i plavom dijelu spektra, no to ne znači da sve biljke u svemiru nužno moraju biti zelene. Boja ovisi o osobinama svjetlosti što pak izravno ovisi o broju sunca.

O'Malley-James s kolegama je proveo simulacije na primjeru sustava u kojem planet sličan Zemlji kruži oko jednog ili dva sunca te nekoliko crvenih patuljastih zvijezda. Navedena kombinacija zvijezda već je otkrivena u udaljenim galaksijama, a znanstvenici su za potrebe simulacije ispitali različite scenarije, ovisno o tome kruži li planet oko jednog ili oba dva sunca.

"Simulacije su pokazale da bi na bi na egzoplanetima moglo postojati drveće koje ljudsko oko percipira kao crno. Također, dva sunca upućuju na pojačano UV zračenje pa bi biljke mogle imati posebne zaštitne slojeve i mikroorganizme koji ih čuvaju od štetnih vanjskih utjecaja", zaključuje O'Malley-James.

20.04.2011. 20:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh