« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
JESTE LI PODLOŽNI?

Ikonografija brendova ima veći utjecaj na nas nego što mislimo

'Osobnost' određenog brenda djeluje na nas na podsvjesnoj razini i tako određuje način na koji ćemo se ponašati, a to je obično u skladu s karakteristikama koje predstavlja taj brend

Brendovi
Brendovi (Deviantart)
Više o

brendovi

,

oglašavanje

,

Red Bull

,

reklamiranje

Ikonografija određenih brendova ima izravan utjecaj na to kako ćemo se ponašati kad smo joj izloženi u vizualnom smislu. Potrošači će se dakle u prisutnosti zaštitnih znakova ili logo oznaka početi ponašati u skladu s karakteristikama ili 'osobnošću' određenog brenda. Na primjer, konzumenti energetskog pića Red Bull ponašaju se agresivnije od drugih, a u to uvjeravaju profesori sa Bostonskog koledža koji su proveli istraživanje na spomenutu temu. Oni su primijetili da se igrači automobilskih video igrica  koji upravljaju vozilo s logom Red Bulla ponašaju u skladu s karakteristikama koje se pripisuju tom brendu - agresivnost, brzina, moć, snaga i riskiranje. U nekoliko slučajeva igrači su vozili poprilično nekontrolirano i nepromišljeno zbog čega su se često sudarali i gubili dragocjeno vrijeme. „U izvedbenom natjecanju ono što vidimo je da se ljudi koji voze automobil Red Bulla brže i agresivnije utrkuju, katkada sasvim bezobzirno i ili odvezu zaista dobro ili pretjeraju pa se slupaju", kazao je Adam Brasel, jedan od istraživača. Drugim riječima, Red Bull nam "daje krila" čak i onda kad samo vidimo njegov logo bez konzumacije samog proizvoda. Ključna stvar je što potrošači toga uopće nisu svjesni.

No važno je reći da Red Bull nije izuzetak - ovo vrijedi gotovo za svaki brend. 'Osobnost' određenog brenda na podsvjesnoj razini potiče potrošača da djeluje u skladu s tom osobnošću kad je u prisutnosti ikonografije odnosno vizualnih prikaza tog brenda. Brasel napominje da ovo istraživanje dokazuje postojanje i 'neželjenih' posljedica prostornog reklamiranja i prikrivenog oglašavanja ('product placement'). Brasel pomalo naivno tvrdi da oglašivači nisu svjesni opisanog učinka, ali ne negira da općenito sve tvrtke to možda i namjerno ignoriraju. „Svi ti brendovi oko nas vjerojatno imaju veći utjecaj na naše ponašanje nego što većina nas misli", dodaje. Istraživanje je objavljeno u Časopisu za psihologiju potrošača (Journal of Consumer Psychology).

01.02.2011. 14:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh