« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
MLJAC

Par zanimljivosti o češnjaku

Bez obzira jedete li kruh s češnjakom ili uživate u pikantnom curryju, češnjak uvijek dodaje dašak okusa bilo kojoj vrsti kuhinje

Trebate to znati...
Trebate to znati... (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

češnjak

,

zanimljivosti

S izvrsnom aromom i bogatim okusom, češnjak nije samo ukusan, već nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti. 

Ova zdrava namirnica sadrži supstancu zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu, već i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima.

Međutim, određene metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti češnjaka više od drugih. Ako kuhate s češnjakom, morate se pridržavati nekih pravila kako biste zadržali okus i dobrobiti, piše Mirror.

Pravilo za kuhanje češnjaka koje morate znati

Nutricionistica Moomal Asif je u objavi na svom Instagram profilu podijelio pravilo od 10 minuta koje morate slijediti dok kuhate s češnjakom.

Naslov objave je glasio: "Jeste li znali da dvije minute u tavi uništavaju sve zdravstvene dobrobiti češnjaka?"

Nutricionistica je dalje objasnila da kada se češnjak zagrije, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti češnjaka.

Međutim, jedna jednostavna promjena vaše tehnike kuhanja može pomoći u očuvanju zdravstvenih dobrobiti češnjaka. Asif je podijelila najbolji način kuhanja češnjaka.

"Zgnječite ili usitnite češnjak i držite ga podalje od topline 10 minuta. Tijekom tog vremena stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tijekom kuhanja", rekla je te dodala: "Onda možete pržiti, pirjati, peći do mile volje i još uvijek iz češnjaka dobiti sav svoj lijek".

Je li češnjak zdrav?

Češnjak se već stoljećima koristi u kuhanju raznih vrsta jela. Češnjak je zdrav jer ima visok sadržaj antioksidansa.

Također ima moćna antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva.

Ono što češnjak čini tako zdravim je koliko sadrži minerala i vitamina. Osim visokog sadržaja alicina, češnjak sadrži i minerale poput cinka, fosfora i magnezija, kao i vitamine C, niacin, K, folnu kiselinu i tiamin.

Koje su zdravstvene prednosti češnjaka?

- sprječava prehladu i gripu

- poboljšava zdravlje srca

- pospješuje rad mozg

- pomaže kod probave

- uravnotežuje razinu šećera u krvi

- jača imunitet

- čini kožu zdravom

- potiče mršavljenje

- može poboljšati atletsku izvedbu

Stoga, bez obzira što nećete baš najbolje mirisati, vrijeme je za češnjak!

19.10.2022. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh