« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
SJAJNO!

Par trikova za savršen životopis

Ako mislite da pisanje životopisa nije komplicirano, razmislite još jednom - ne radi se o laganju ili uljepšavanju, nego isticanju pravih stvari

Kako do savršenog životopisa
Kako do savršenog životopisa (Shutterstock)
Više o

CV

,

životopis

,

pisanje životopisa

,

savjeti

Životopis je vrlo važan dokument - ostavlja prvi utisak na potencijalnog poslodavca i ključan je u odluci hoće li vas zvati na razgovor ili ne. Stoga, evo kako ga treba napisati da bi se istaknuo iz mase ostalih.

Jedna strana i ni slovo više - poslodavci ne čitaju vašu biografiju. Oni je prelete za najviše 30 sekundi. Neka ima samo jednu stranu ako imate manje od 10 godina iskustva.

Ne pišite samo o jednoj poziciji - ni slučajno ne nagovještavajte da želite samo jedno zaduženje. Tako ograničavate šansu da dobijete ponudu.

Koristite unaprijed pripremljen obrazac - ako niste vični dizajnu probajte na internetu naći unaprijed pripremljene obrasce za CV. Ima ih mnogo, ali najbolje prolaze tablice s tri kolone.

Kratke rečenice - ponovno se vraćamo na pravilo 30 sekundi. Koristite takozvane brojeve - rečenice moraju biti kratke, najviše do dva reda, a opisi precizni

Djela, a ne riječi - ne fokusirajte se na položaje na kojima ste radili nego na stvari koje ste postigli. Bolje je da napišete "pomogao sam da se poveća profit za dvadeset posto" nego "bio sam pomoćnik menadžera".

Brojke su bitne - iražavajte se u brojkama. Ako ste postigli nešto - koliko je to poboljšanje u postotku? Ako ste osvojili nagradu, među koliko kandidata ste izabrani?

Pažljivo birajte projekte koje navodite - izaberite od tri do pet projekata. Dobra stvar je što ne moraju biti završeni, ako ste im se posvetili tijekom dužeg vremena, to je dovoljno.

Šećer za kraj - ako stavljate svoje uspjehe na dodatnim projektima pazite što birate - ne navodite uspjehe koji nisu relevantni za posao koji želite. To što ste u srednjoj školi osvojili nagradu na natjecanju u skoku u dalj vjerojatno nije bitno za poziciju šefa kuhinje.

31.08.2015. 13:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh