« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
IRSKA

Papa prihvatio ostavku biskupa koji je zataškavao zlostavljanje djece

Donal Murray se ispričao dodavši kako "nikad nije namjerno ili svjesno želio zataškati ili prešutiti informacije"

(Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Irska

,

Katolička crkva

,

seksualno zlostavljanje djece

,

Donal Murray

,

Limerick

Papa Benedikt XVI. u četvrtak je prihvatio ostavku biskupa iz Limericka Donala Murraya, irskog svećenika koji se našao na udaru optužbi za zataškavanje stotina slučajeva spolnog zlostavljanja djece koje su desetljećima činili svećenici Dublinske nadbiskupije, objavile su agencije.

U vatikanskom priopćenju od samo jedne rečenice ne spominje se skandal, ali se navodi se da je Murray dao ostavku sukladno odredbi Kanonskog zakona koja omogućuje biskupima mlađim od 75 godina - kad po sili zakona moraju u mirovinu - da odstupe s položaja kad ga više nisu u stanju obnašati.

To stanje može biti posljedica bolesti, ali i drugih okolnosti, poput skandala.

Čim je objavljeno kako je Papa ostavku prihvatio, Murray je izrazio "duboku ispriku svima koji su bili zlostavljani dok su bili mali".

Također je ustvrdio kako je "Svetog Oca zamolio da mu dopusti dati ostavku jer smatra kako bi njegova dalja nazočnost stvarala probleme nekim žrtvama, koje moraju biti na prvom mjestu u našim srcima i molitvama".

"Vrlo dobro znam da moja ostavka ne može izbrisati bol koju su pretrpili oni koji su preživjeli zlostavljanja i koji pate i danas", bivši biskup Donal MurrayIako se u priopćenju iz Vatikana ne navode motivi zbog kojih je Murray dao ostavku, taj se njegov čin očekivao dugo, još od 26. studenog i objavljivanja izvješća napravljenog po nalogu irske vlade. Murray je već na dan objavljivanja izvješća uputio isprike djeci žrtvama zlostavljanja.

"Iskreno se ispričavam i ponizno od njih tražim oprost", poručio je tada u pisanoj izjavi, dodavši kako "nikad nije namjerno ili svjesno želio zataškati ili prešutiti informacije".

Izvješće, nastalo nakon trogodišnje istrage i pregledavanja dotad strogo čuvanih crkvenih dokumenata, na 720 stranica pokazalo je kako je Dublinska nadbiskupija opsesivno prikrivala sveprisutno svećeničko spolno zlostavljanje djece do sredine 90-ih godina prošlog stoljeća.

Donal Murray (69), koji je svećenikom postao 1966., bio je biskup u Limericku (zapadna Irska) od 1996., ali je prije tog, od 1982. do do 1996., bio pomoćni biskup u Dublinu, gdje se događalo zlostavljanje.

U izvješću su obrađeni slučajevi 46 svećenika protiv kojih je predano 320 tužbi. Ta 46-orica su izabrana između više od 150 dublinskih svećenika povezanih sa zlostavljanjem ili silovanjem dječaka i djevojčica od 1940. nadalje.

U izvješću se imenom spominje 11 svećenika koji su svi osuđeni za zlostavljanje djece. Njih 33 spominje se samo pod lažnim imenom, bez prezimena, a imena preostale dvojice iz izvješća je odstranio Vrhovni sud, smatrajući da bi im se objavom imena umanjili izgledi za pravedno suđenje.

Također je utvrđeno da su u zataškavanju skandala koji je trajao desetljećima aktivno sudjelovala četiri još službujuća i pet umirovljenih biskupa, među kojima i irski kardinal Desmond Connell. Po tvrdnjama iz izvješća, Dublinska nadbiskupija propustila je obavijestiti vlasti o svećeničkom spolnom zlostavljanju djece, a policija je propustila istražiti navode pod uvjerenjem kako su crkveni uglednici iznad zakona.

Dvojica biskupa - Martin Drenman iz Galwaya i Eamonn Walsh iz Dublina, najavili su kako ne namjeravaju Papi podnijeti ostavke.

Vatikan se nakon otkrića grozota u irskoj katoličkoj crkvi našao na udaru teških kritika zbog činjenice da nije odgovarao na pisma koja su mu slali istražitelji događaja u Dublinskoj nadbiskupiji.

No, 11. prosinca se papa Benedikt XVI sastao s primatom irske crkve kardinalom Seanom Bradyjem i razgovarao o skandalu, rekavši kako ga je on "duboko potresao" i najavivši kako će irskim katolicima poslati pismo sa službenim odgovorom Svete Stolice.

"Sveti Otac dijeli bijes, osjećaj iznevjerenosti i sram koje osjećaju brojni vjernici u Irskoj" spram "odvratnih zločina", priopćio je tad Vatikan.

Na sastanku u Vatikanu bio je i dublinski nadbiskup Diarmuid Martin, koji je novinarima, ne spominjući izravno ostavke, rekao kako irska Crkva "kreće prema vrlo važnoj reorganizaciji". (hina/metro-portal)

17.12.2009. 19:17:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh