« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
BRAVO

Papa pita vjernike o braku i seksualnosti

Papa je svim biskupijama poslao upitnik i od vjernika se želi čuti, što misle o braku, obitelji i seksualnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

papa Franjo

,

biskupije

,

seksualnost

Prema informacijama iz Vatikana, papa Franjo je još 18. listopada svim biskupijama poslao podulje pismo u kojem se, bez ikakvog uljepšavanja, opisuje trenutno stanje među vjernicima, osobito kad je riječ o spolnom životu. "Unutar Crkve je vjera u sakrament braka i na spasonosnu moć pokajanja, postala slaba ako već odavno nije potpuno nestala", piše u dokumentu o kojem izvještava njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung koji je i inače poznat kao vrlo dobro obaviješten o zbivanjima u Crkvi i Vatikanu.

Ukratko, u papinskom dokumentu se konstatira kako je Crkva u našem društvu suočena s čitavim nizom fenomena s kojima uglavnom ne zna izaći na kraj. To seže od rastava braka i zajedničkog života bez vjenčanja, preko prihvaćanja istospolnih partnerstava i prava na usvajanje djece homoseksualnih parova, sve do poligamije, iznajmljivanja majčinstva - da plod sazrije u nekoj drugoj ženi - a tu se spominje i radikalni feminizam. Biblijska predodžba o braku muškarca i žene kao dijela božanskog stvaranja, čak i nauk Drugog vatikanskog koncila o obitelji kao ishodištu društva, od svega toga u društvu nije ostalo mnogo - ako se ta načela još uopće razumiju.

Ta, zapravo sve veća razlika između ideala Crkve i onoga što se doista događa u društvu je i sadržaj opsežnog upitnika koji se proteže na nekoliko stranica. Tu su mnoga pitanja na koja se ne može odgovoriti sa "da" ili "ne", poput: zašto većina bračnih parova odbija umjetnu zaštitu protiv začeća, koje poteškoće imaju obitelji kada žele vjeru prenijeti svojoj djeci, kako se Crkva ophodi prema onima koji su se ponovo vjenčali ili prema istospolnim parovima...

Priprema za Biskupsku sinodu

Pismo i upitnik je poslao novi tajnik Biskupske sinode, nadbiskup Lorenzo Baldisseri u ime pape Franje i od nadležnih biskupa se traži da se ono "odmah" proslijedi vjernicima. Naravno, neće se ići tako daleko da Papa donosi odluke na temelju statističkih vrijednosti rezultata nekakvih upitnika, ali ono je sastavni dio pripreme Sinode koja bi se sljedećeg listopada trebala baviti širenjem Evanđelja u našem današnjem društvu. Utoliko se izrijekom potiče "aktivno" sudjelovanje u pripremama kako bi se sagledali izazovi u današnjem braku i obitelji.

Mada je ovaj Papa i time pokazao kako ga ne zanimaju ukorijenjeni stavovi bez obzira kojeg svjetonazora, nego doista želi doprijeti do samih vjernika - nije posve izvjesno, što će se dogoditi s tim upitnikom. Naime, u Sjedinjenim Američkim Državama se čini kako će više biskupa sami "odgovoriti" Papi umjesto da pitaju vjernike, dok je biskupska konferencija Engleske i Walesa već pripremila taj upitnik iz Vatikana da bi ga mogla objaviti na svojoj internetskoj stranici.

Što biskupi i svećenici uopće mogu znati o braku?

Jer, ne treba čuditi kako će i mnogi u Crkvi pomisliti da je ovaj Papa "otišao predaleko". Ni Isus Krist nije širio svoj nauk na temelju upitnika i sve to previše naliči nekakvoj "bazičnoj demokraciji" radikalno lijevog usmjerenja.Mnoge nacionalne biskupske konferencije izgleda da još uvijek razmišljaju što da učine s tim "vrućim krumpirom" koji su dobili iz Vatikana. Među njima je i Njemačka biskupska konferencija koja je tek potvrdila kako je primila pismo i taj upitnik i kako će o njemu raspravljati koncem ovog studenog. Mnoge druge biskupske konferencije još nisu niti javile svojim vjernicima da je tako nešto uopće stiglo.

S druge strane, mnogi crkveni dužnosnici više nisu niti svjesni kako već odavno žive u svojim palačama, daleko od problema današnjeg svijeta. Osobito kad je riječ o bračnom životu mnogi su crkveni dostojanstvenici skloni idealizirati i ulogu majke i oca i dužnosti djece - i na koncu, radije izabrati ugodniji put da ne pitaju previše i onda se povući u sigurnost starih knjiga.

Naravno, treba se sjetiti kako je i imenjak ovog Pape, sveti Franjo Asiški uporno birao drugi, teži put. Tako se na koncu razdvojio čak i od svojih sljedbenika.

Piše: Anđelko Šubić/DW
03.11.2013. 08:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh