« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
ŠTETA

Odlazi Michael Bloomberg, sjajni newyorški gradonačelnik

Grad je, po statističkim podacima na koje se Michael Bloomberg rado poziva, postao "jedan od najsigurnijih velikih američkih gradova" s najnižom stopom ubojstava u posljednjih 50 godina

U 12 godina drastično je promijenio New York
U 12 godina drastično je promijenio New York (Arhiva)
Više o

New York

,

Michael Bloomberg

,

gradonačelnik

Novi gradonačelnik najvećeg američkog grada birat će se 5. studenoga, a na dužnost stupiti 1. siječnja, a vitalni 71-godišnji Bloomberg koji u posljednjih 12 godina, kako sam tvrdi, nije uzeo nijedan dan odmora, ni tijekom posljednja dva mjeseca na gradonačelničkoj dužnosti ne kani uzalud izgubiti nijednu minutu.

Prema istraživanju javnog mišljenja dvije trećine njujorških birača žele promjene koje bi, ocjenjuju promatrači, mogao donijeti demokrat Bill de Blasio, uvjerljivi ljevičar. No na anketno pitanje o rezultatima što ih je posljednjih 12 godina postigao Bloomberg, milijarder i utemeljitelj istoimene financijske tvrtke koji je dužnost preuzeo samo tri i pol mjeseca nakon napada na Ameriku 11. rujna, samo ih je 18 posto odgovorilo da u tri mandata nije obavio dobar posao. Istraživanje su u listopadu naručili The Wall Street Journal i NBC.

U tri mandata Velika jabuka doživjela je veliku transformaciju. Grad je, po statističkim podacima na koje se Michael Bloomberg rado poziva, postao "jedan od najsigurnijih velikih američkih gradova" s najnižom stopom ubojstava u posljednjih 50 godina. Primjerice 2001. je zabilježeno 649 ubojstava, a 2013. 266.

Broj turista u posljednjih je 12 godina porastao i nikada dosad nije bio tako velik - tijekom prošle godine New York su posjetila čak 52 milijuna turista. I životni vijek stanovnika toga grada, ističe Bloomberg, u spomenutom se razdoblju povećao za dvije i pol godine. Na stotine hektara zelenih površina redovito se održava, ulice su pune javnih bicikala, a pješaci su dobili mnoštvo malih ugodnih mjesta i trgova na kojima se mogu odmoriti. Istodobno se zahtjevnim i bogatim žiteljima, ali i posjetiteljima grada i dalje nudi niz luksuznih sadržaja.

Bloombergu, nepredvidivom političaru, koji je neko vrijeme bio demokrat, pa republikanac, a zatim neovisan, neki stanovnici New Yorka zamjeraju što je izmijenio zakon kako bi dobio i treći mandat 2009. Drugi mu predbacuju radikalne poteze na području javnog zdravstva. Naime, jedna od prvih mjera koju je uveo još 2002. bila je zabrana pušenja u barovima i restoranima.

No Bloomberg, koji sam pilotira helikopterom, a vikende najradije provodi u nekoj od svojih vila, najčešće na Bermudskom otočju kamo putuje vlastitim avionom, hladno odgovara na sve primjedbe, nazivajući ih "primitivnom retorikom" te ističe kako si jedino predbacuje što nije učinio više za siromašne.

Dugogodišnji filantrop, čije se bogatstvo procjenjuje na 31 milijardu dolara, svoj imetak namjerava trošiti na borbu protiv korištenja vatrenog oružja, na useljenike, na vladu i javno zdravstvo. Ne želi više raditi 24 sata dnevno, tjedan za tjednom i neće se vratiti na posao u svoju tvrtku, već kani nastaviti raditi u borbi protiv klimatskih promjena.

"Ovo čime se namjeravam ubuduće baviti odvest će me nekim drugim smjerom", rekao je nedavno za časopis Forbes, kao primjer navodeći dvojicu uspješnih ljudi koji su i nakon povlačenja s dužnosti nastavili biti uspješni i voditi ispunjen život. To su po njemu bivši američki predsjednik Bill Clinton i suosnivač Microsofta Bill Gates.

Ipak, 2. veljače, energični i disciplinirani Bloomberg ipak će najprije otići nekoliko dana na odmor, kako sam kaže, prvi u posljednjih 12 godina - na Havaje ili na Novi Zeland gdje će uživati u golfu s prijateljima.

03.11.2013. 10:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh