« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PRESEDAN KATOLIČKE CRKVE

Papa: Kondom je dozvoljen ukoliko se želi smanjiti rizik od zaraze

Papa Benedikt XVI., prvi put dosad, dopušta uporabu kondoma "u nekim slučajevima" kako bi se "smanjio rizik od zaraze" virusom HIV-a

Papa se u svojoj knjizi dotakao mnogih problematičnih tema
Papa se u svojoj knjizi dotakao mnogih problematičnih tema (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Katolička crkva

,

kondom

,

kontracepcija

Odgovarajući na pitanje "Protivi li se Katolička crkva bezuvjetno uporabi kondoma", Papa je odgovorio: "u nekim slučajevima, kada se želi smanjiti rizik od zaraze, to ipak može biti prvi korak kako bi se otvorila mogućnost za ljudskiju spolnost, spolnost koja se živi drukčije".

U knjizi "Svjetlost svijeta", u kojoj odgovara na pitanja njemačkog novinara u svezi s mnogim temama (pedofilija, svećenički celibat, ređenje žena, odnos prema islamu...), Benedikt XVI. navodi primjer uporabe kondoma kod muške prostitucije kao "prvi korak prema odgovornom spolnom ponašanju", ali je rekao da oni "zapravo nisu pravi način za suzbijanje zla zaraze HIV-om. To je moguće učiniti samo počovječenjem spolnosti", dodao je.

Katolička crkva dosad nije dopuštala nikakav oblik kontracepcije, osim suzdržavanja od spolnog čina, čak i radi prevencije spolno prenosivih bolesti. Na pitanje mogu li kršćani biti zadovoljni zabranom nošenja burke na javnim mjestima u Francuskoj, Papa je rekao da "ne vidi razloga za opću zabranu". "Kažu da neke žene ne nose burku dragovoljno i to je zapravo nasilje nad ženama. Dakako, ne moramo se s time složiti". "Ali ako ju žele nositi, ne znam zašto bi im to branili", rekao je po njemačkom izvorniku. (hina/metro-portal)

20.11.2010. 20:20:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh