« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
AUSTRALSKI SUD PORUČIO

Kapetan Dragan nije protuzakonito u zatvoru

Australski Savezni sud odlučio je da je Dragan Vasiljković, kojega Hrvatska sumnjiči za ratni zločin i traži od Australije njegovo izručenje, nije protuzakonito u zatvoru

Fotografija vijesti
Više o

Austrija

,

zatvor

,

Dragan Vasiljković

Budući da je Visoki sud već odobrio njegovo izručenje, njegov pritvor nije protuzakonit, presudio je u petak Savezni sud. Sudac Richard Edmonds odbacio je Vasiljkovićev zahtjev da bude odmah oslobođen rekavši kako on predstavlja "zloporabu procesa" budući je Visoki sud odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj prije osam mjeseci.

Vasiljković (55), poznat i kao Daniel Sneddon i kapetan Dragan, podnio je zahtjev Saveznom sudu za oslobađanjem tvrdeći kako ga Hrvatska želi procesuirati za zločine po kaznenom zakonodavstvu koje nije postojalo kada su ti zločini navodno počinjeni. Također je zatražio novčanu odštetu od australske i hrvatske vlade.

Taj slučaj se trebao naći pred sudom do kraja godine, ali su vlade dviju zemalja zajednički zatražile da bude odbačen što je i uspjelo, piše The Australian. Sudac Edmonds je presudio kako Vasiljković "nema opravdanih izgleda" da dokaže da je protuzakonito u zatvoru jer je njegov slučaj već presudio Visoki sud donijevši odluku u veljači da odobri izručenje.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006., a Vasiljkovića sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. te za ratni zločin protiv civila. Vasiljković se nalazi u zatvoru Silverwater u Sydney. Australski ministar unutarnjih poslova Brendan O'Connor treba odlučiti o izručenju Vasiljkovića Hrvatskoj nakon što je Visoki sud odobrio izručenje. (hina/metro-portal)

20.11.2010. 20:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh