« Putovanja
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
HMM ...

Pametnim mobitelom po bijelom svijetu

Na ponašanje turista sve više utječu internetski portali na kojima se ocjenjuju različite turističke atrakcije, a klasičnih tiskanih vodiča je sve manje

Putovanja se mijenjaju
Putovanja se mijenjaju (Arhiva)
Više o

turizam

,

preporuke

,

top putovanja

,

turisti

,

najbolja putovanja

,

Foursquare

,

Yelp

Tko bi rekao da je Arena, betonska građevina na rubu Zagreba jednako vrijedna posjeta kao i Kaptol, Gornji grad ili Kamenita vrata. No upravo to sugerira internetski portal Foursquare potencijalnim posjetiteljima hrvatske metropole.

Sve ove lokacije su po ocjenama korisnika dobile približnu ocjenu. Ili kako objasniti činjenicu da je Mustafa Kebab u Berlinu na portalu Yelp mnogo bolje ocijenjen nego TV toranj na Alexanderplatzu, jedan od najpoznatijih primjera istočnonjemačke arhitekture.

"Demokratskiji" vodič

Internetski portali na kojima svatko može dati svoju ocjenu neke lokacije su daleko demokratskiji. Na kraju krajeva, tvrde zagovornici, mnogo korisnika vjerojatno zna bolje nego jedna jedina osoba kojoj se neki restoran npr. nije sviđao jer je jednostavno pisac tog dana bio loše raspoložen.

"Ovi internetski portali definitivno mijenjaju turizam", vjeruje i Florian Bauhuber koji se na Sveučilištu EIchstätt - Ingolstadt bavi odnosom Interneta i turizma. Lokacije koje su daleko od mainstream-turizma polako dolaze u središte pozornosti. "Želja za individualnim turizmom je oduvijek bila prisutna. No sada za njegov puni razvoj postoje i tehničke mogućnosti", objašnjava Bauhuber.

Svako tko se ikad daleko od doma oslonio na internetske portale na kojima drugi korisnici, dakle obični turisti ili pak domaće stanovništvo, ocjenjuje neke lokacije, bilo da se radilo o restoranu, kafiću ili pak muzeju, upitao se zašto je upravo to mjesto dobilo tako dobre (ili loše) kritike. To je samo jedna od zamki trenda po kojem klasični vodiči gube na popularnosti u korist digitalnih turističkih savjetnika. Mnogima se taj trend dopada. Više nema neke "više instance", autora nekog turističkog vodiča, koja određuje što je dobro u nekom gradu a što ne. Koju znamenitost treba posjetiti a koju ne.

Alternativne lokacije

Klasične znamenitosti su doduše još uvijek u prvom planu. Tko po portalima recimo traži znamenitosti u Kölnu, još uvijek će mu na prvo mjesto naravno izići Kelnska katedrala. No neki portali ukazuju i na mjesta kojih u klasičnim vodičima nema. Tako se usred Berlina nalazi "Teufelsberg" ("Vražje brdo") nastalo nakon Drugog svjetskog rata nasipavanjem šute kojom je Berlin nakon bombardiranja bio zatrpan. Na njegovom vrhu se desetljećima nalazila radarska postaja kojom su Amerikanci špijunirali Istok.

Poslije pada Berlinskog zida stanica je zatvorena i okružena žičanom ogradom. No na alternativnim turističkim portalima se mogu naći precizne upute gdje se nalaze rupe u ogradi kako bi znatiželjni turisti mogli razgledati ovaj zaostatak Hladnog rata. Takvo što je nezamislivo za etablirane tiskane vodiče poput Baedekera.

"Mainstream klopka"

Stranice koje ocjenjuju turističke atrakcije nisu naravno novost, neke od njih postoje preko 10 godina. No svoj pravi potencijal su razvile tek širenjem smartphone-a i tableta. To im umnogome povećava važnost pri donošenju odluka. "U koji restoran i muzej će turist otići u mnogome će ovisiti o tomu što će mu preporučiti ovi portali", kaže Bernd Skiera, stručnjak za internetsku trgovinu sa Sveučilišta u Frankfurtu. 

No ono što je započelo kao individualizacija turizma bi moglo krenuti u suprotnom smjeru. Ako npr. svi preporučuju mali kafić u jednoj skrivenoj pariškoj uličici, tada taj kafić više neće biti dobro čuvana tajna nego mjesto koje posjećuju horde turista s pametnim mobitelima u rukama. Osnivač portala Qype, Stephan Uhrenbacher to naziva "mainstream klopkom". "To je osnovni problem svih portala za ocjenjivanje", zaključuje Uhrenbacher.ovakav utjecaj naravno privlači i kriminalnu energiju. Zbog svoje moći, portali s ocjenama stalno stoje pod sumnjom u manipulaciju ocjenjivanja. Portal Yelp se, kako je nedavno priopćeno, brani programima koji su navodno u stanju filtrirati lažne ocjene korisnika.

Piše: Nenad Kreizer/dpa/DW
28.10.2013. 09:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh