« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
POLITIKANTSKE PRIČICE

Palestinci odbacili izraelsku ponudu o prekidu naseljavanja

Palestinske vlasti u Netanyahuovoj ponudi ne vide ništa novo, a izraelski desničari ju osuđuju jer ih svijetu predstavlja kao slabiće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Benjamin Netanyahu

,

Saeb Erekat

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Palestinska samouprava u srijedu navečer i službeno je odbacila izraelsku ponudu o privremenom prekidu naseljavanja okupiranog područja Zapadne obale, ocijenivši kako taj potez ne bi doveo do obnove mirovnoga procesa.

Priopćenje premijera Benjamina Netanyahua "neće pridonijeti napretku mirovnog procesa", rekao je za France Presse glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat, koji trenutačno boravi u Čileu u službenome posjetu toj zemlji s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

"Netanyahu nije kazao ništa novo", ocijenio je Erekat.

Netanyahu je u srijedu kazao kako je za privremeni prekid naseljavanja Zapadne obale, no isključio je "bilo kakva ograničenja kada je riječ o izgradnji u Jeruzalemu", kako su ranije tražili Palestinci.

"Izraelski je kabinet danas odobrio prijedlog o privremenom prekidu novih naselja u području Zapadne obale u predstojećih deset mjeseci", izvijestio je šef izraelske vlade, no izraelski naseljenici na Zapadnoj obali, ekstremni desničari i ultraortodoksni židovi te zastupnici, većinom su se usprotivili Netanyahuovoj odluci.

Predsjednik Yeshe, glavnog predstavničkog tijela naseljenika, Danny Dayan kritizirao je premijerovu odluku.

"Vlada Benjamina Netanyahua izabrana je kako bi potaknula naseljavanje, a zapravo od samoga osnivanja vlade radi na zamrzavanju procesa naseljavanja, a sada prelazi u fazu progona i likvidacija", rekao je Dayan.

I predsjednik ultraortodoksne stranke Shass, Elie Yishai, ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera, izjavio je kako ne može prihvatiti odluku o "zamrzavanju izgradnje ni na jedan dan". "Nakon takve odluke, svijetu ćemo se predstaviti kao slabići", rekao je Yishai. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 23:36:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh